latinica  ћирилица
01/10/2024 |  08:12 ⇒ 08:15 | Autor: TANЈUG

Trgovac starim stvarima u podrumu pronašao Pikasovu sliku vrijednu 6 miliona dolara

Trgovac starim stvarima pronašao je, čisteći podrum kuće, originalni portret "Dora Mar" (Buste de femme), koju je naslikao španski slikar Pablo Pikaso.
Pablo Pikaso (Foto: EPA-EFE/Daniel Gonzalez) -
Pablo Pikaso (Foto: EPA-EFE/Daniel Gonzalez)

Nakon što je 1962. godine slučajno našao sliku u podrumu kuće na Karpiju, Italijan Luiđi Lo Roso ponio je sa sobom u Pompeju, gdje je slika narednih nekoliko decenija visila na zidu u dnevnoj sobi, piše Gardijan.

Portret (Buste de femme), za koji se vjeruje da je slika Pikasove ljubavnice i muze, Dore Mar, u gornjem lijevom uglu ima prepoznatljiv potpis slikara, ali Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kada je njegov sin Andrea počeo da se zanima za sliku i postavlja pitanja, počele su da se javljaju sumnje.

Porodica je na kraju tražila savjet tima stručnjaka. Nakon godina istraživanja, grafolog Sinzija Altijeri, potvrdila je u pitanju Pikasova slika, vrijedna šest miliona dolara.

- Moj otac je bio sa Kaprija i skupljao je "smeće" koje bi potom prodavao. Pronašao je sliku prije nego što sam se uopšte rodio i nije imao pojma ko je Pikaso. Nije bio baš obrazovana osoba - rekao je Lo Rosov sin, Andrea i dodao da je njegova majka željela da se otarasi slike, jer joj je bila "užasna".

Slikar, koji je umro 1973. godine, često posjećivao Kapri i vjeruje se da je slika nastala između 1930. i 1936. godine.

Pikaso je proizveo više od 14.000 radova.