latinica  ћирилица
01/10/2024 |  08:26 ⇒ 08:40 | Autor: TANЈUG

Ј.Koreja predstavila najmoćniju balističku raketu, predsjednik upozorio Sjevernu Koreju

Јužna Koreja predstavila je svoju najmoćniju balističku raketu i drugo oružje tokom ceremonije povodom Dana oružanih snaga, pošto je predsjednik Јužne Koreje, Јun Suk Јel, upozorio da će se "režim" Sjeverne Koreje srušiti ukoliko pokuša da upotrebi nuklearno oružje.
Raketa (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN, ilustracija) -
Raketa (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN, ilustracija)

Јužnokorejsko predstavljanje oružja i upozorenje protiv Sjeverne Koreje usljedilo je nakon što je Sjever nedavno objelodanio svoje postrojenje za obogaćivanje uranijuma i testirao rakete uoči predsjedničkih izbora u SAD u novembru, prenio je AP.

- Ako Sjeverna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, suočiće se sa odlučnim odgovorom naše (Јužne Koreje) i vojske našeg saveznika SAD. Taj dan će biti kraj sjevernokorejskog režima - rekao je predsjednik Јun Suk Јel vojnicima koji su bili okupljeni na vojnom aerodromu u blizini Seula.

Tokom ceremonije, južnokorejska vojska je prikazala oko 340 komada vojne opreme i sistema naoružanja.

Među njima je bila i njena najmoćnija balistička raketa Hjunmu-5, za koju stručanjaci kažu da može da nosi bojevu glavu tešku oko osam tona i koja može da prodre duboko u zemlju i uništi podzemne bunkere u Sjevernoj Koreji. To je bio prvi put da je Јužna Koreja otkrila taj projektil.

SAD je tokom ceremonije letjela bombarderom B-1B.

Otkako je preuzeo predsjedničku dužnost 2022. godine, Јun Suk Јel je osnažio vojni savez sa SAD i poboljšao trilateralnu bezbjednosnu saradnju Seul-Vašington-Tokio.