latinica  ћирилица
01/10/2024 |  08:27 ⇒ 11:12 | Autor: RTS

Susret ruskog i američkog aviona kod Aljaske (VIDEO)

Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) objavila je video-snimak susreta ruskog borbenog aviona koji leti u blizini Aljaske i F-16 američkog vazduhoplovstva koji je bio poslat da ga presretne.
SU-35 (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
SU-35 (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Video-snimak susreta dolazi nakon niza ruskih upada u zonu PVO Aljaske, odmah izvan suverenog vazdušnog prostora SAD, preneo je AP.

NORAD i jedan od američkih senatora Aljaske osudili su susret aviona.

- Ponašanje ruskog Su-35 nije bilo bezbjedno. Bilo je neprofesionalno i ugrozilo je sve - rekao je general Gregori Gijo, komandant NORAD i Sjeverne komande SAD.

Senator Dan Salivan, republikanski član Komiteta za oružane snage Senata SAD, rekao je da je prolaz ruskog aviona još jedan razlog za jačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i Arktiku.

Prolaz dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što su osam ruskih vojnih aviona i četiri njegova mornarička broda, uključujući dvije podmornice, došli blizu Aljaske, dok su Kina i Rusija izvodile zajedničke vježbe.

Nijedan od aviona nije probio vazdušni prostor SAD, ali je oko 130 američkih vojnika poslato sa mobilnim raketnim bacačima na ostrvo Šemija, oko 1.930 kilometara jugozapadno od Enkoridža.

Ruski i kineski bombarderi prvi put su u julu letjeli zajedno u međunarodnom vazdušnom prostoru kod Aljaske, što je znak saradnje za koju je ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao da je izazvao zabrinutost.