latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:52 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

UKC: Prvi putu u Republici Srpskoj i BiH ordinirana terapija za Fabrijevu bolest (FOTO)

Prvi putu u Republici Srpskoj i BiH ordinirana je terapija za Fabrijevu bolest, koja spada u rijetke bolesti, saopštio je Univerzitetsko kličnički centar Srpske.
Topić, Đurić, Đajić - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Topić, Đurić, Đajić - konferencija za novinareFoto: SRNA

- Ovo je još jedan dokaz da UKC Srpske na čelu sa profesorom doktorom Vladom Đajićem pokazuje da je lider u edukaciji svog kadra, kao i lider u liječenju pacijenata, čak i kada su u pitanju rijetke bolesti - ističe UKC u objavi na Fejsbuku.

Doktor Goran Topić, specijalista nefrolog je prvi dijagnostikovao dva pacijenta u BiH sa ovom bolešću, a prvi pacijent koji je primio ERT (enzimska supstituciona terapija) će se liječiti na Odjelu nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti UKC Republike Srpske.

U poskjeti UKC-u je i doktor Petar Đurić, nefrolog sa KBC Zvezdara, koji će prenijeti svoje iskustvo vezano za liječenje ovih pacijenata.

- Danas imamo priliku da se pohvalimo velikim uspjehom kada je u pitanju liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, prije svega u našoj ustanovi. Naime, danas prvi put u istoriji dajemo terapiju za Fabrijevu bolest. U pitanju je rijetka bolest koja se javlja 1:50.000 kod žena i 1:117.000 kada su muškarci u pitanju - naveo je Đurić.

Procjene su da je BiH takvih pacijenata 70.

- I ovo je jedan od dokaza da radimo mnogo na edukaciji i na pružanju što kvalitetnije zdravstvene zaštite. Prošle godine smo zajedno bili sa doktoriem Đurićem na edukaciji u Sloveniji za Fabrijevu bolest i za godinu dana smo uspjeli dijagnostifikovati ovo oboljenje kod tri pacijenta. Prvi pacijent u ovom trenutku prima ovu terapiju koja je doživotna. Dolaziće na svakih 15 dana da primi terapiju u našu ustanovu koja ima sve potrebne uslove da takvu terapiju i ordinira - rekao je doktor Goran Topić.

Doktor Đurić je zahvalio na pozivu.

- Moram da vam kažem da mi je čast što sam danas u jednom ovakvom impresivnom objektu i iskoristio bih priliku da se zahvalim dr Topiću i dr Đajiću što su me pozvali. Nadovezaću se na izlaganje dr Topića i dodaću da je veoma teško dijagnostifikovati Fabrijevu bolest. Obično prođe u prosjeku deset godina u ispitivanjima pacijenta i 15 specijalista pogleda pacijenta prije nego što se postavi tačna dijagnoza. Tačna dijagnoza je u ovom slučaju već veliki uspjeh. Kada se pacijentu postavi tačna dijagnoza i ordinira terapija značajno mu se produži životni vijek. To je veliki uspjeh za njega kao pojedinca kao i za zdravstveni sistem koji je omogućio da se jedan takav pacijent liječi - naveo je Đurić.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić kaće da je ponosan što je UKC Republike Srpske osposobljen da uspješno liječi i rijetke bolesti.

- Ponosan sam što ljekari iz UKC Republike Srpske zajedno sa doktorom Đurićem mogu da dijagnostifikuju i liječe ovu rijetku bolest. Rijetke bolesti jesu ponekad uslovno rečeno prolazile pored ljekara i onda posljedice mogu da budu katastrofalne. Ono što mogu da kažem da će naši pacijenti biti uspješno dijagnostigfikovani i liječeni. Naša obaveza je da unapređujemo dijagnostiku svih oboljenja i da unapređujemo liječenje naših pacijenata - naveo je Đajić.