latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:56 ⇒ 12:00 | Autor: TANЈUG

Li Ming: Kina uvijek stoji uz Srbiju, možemo postići mnogo

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming izjavio je danas da Kina uvijek stoji uz Srbiju, da se dvije zemlje razumiju i poštuju, kao i da zajedno mogu mnogo da postignu.
Kina - Srbija (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Kina - Srbija (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

On je za RTS rekao da su u proteklih više od 10 godina Kina i Srbija sarađivale blisko i ostvarile mnoge velike projekte, koji su obostrano korisni.

- Veoma sam ponosan na ta dostignuća, uključujući prvu željeznicu, prvi auto-put i most koje su kineske kompanije ikada izgradile u Evropi. Dakle, odnosi između Kine i Srbije su već postavili dobar uzor za druge zemlje u svijetu, ne samo u Evropi - smatra ambasador.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija je prozor i kapija za evropske zemlje, zato što uživa pogodan geografski položaj i povezana je sa svim dijelovima Evrope i Azije.

- Kina u potpunosti razumije suverenitet, nezavisnost, dostojanstvo i teritorijalni integritet Republike Srbije. Uvijek stojimo uz Republiku Srbiju i razumijemo se i poštujemo. Zato što razumjemo da su ovo osnovna načela koja vode odnose između zemalja - zaključio je ambasador Li Ming.

Ambasador je povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine rekao da je Kina drevna država sa civilizacijom koja je starija od 5.000 godina, ali da je od Prvog opijumskog rata, Kina bila slaba i podijeljena sve do 1949. godine, kada je Komunistička partija Kine oslobodila zemlju.

- Naročito nakon reformi i otvaranja prije 40 godina, Kina je ostvarila velika dostignuća u ekonomiji i drugim oblastima. Sada, pod vođstvom predsjednika Si Đinpinga, Kina ulazi u novu fazu razvoja - istakao je Li.

Dodaje da je budućnost Kine svijetla i ocjenjuje da je to vrijedno slaviti, ne samo u Kini.

- Bićemo srećni da ovo proslavimo zajedno sa našim najboljim prijateljima, Republikom Srbijom, jer zajedno možemo raditi ka još svjetlijoj budućnosti i postići mnogo - rekao je Li.