latinica  ћирилица
01/10/2024 |  12:28 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Počinje Art fest u 16 gradova Srpske i Srbije

U Srbiji i Republici Srpskoj danas počinje Art fest, festival filmova o umjetnosti i umjetnicima, a Foča je jedan od 16 gradova i opština u kojima se istovremeno održava.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Od danas do četvrtka, 3. oktobra, u fočanskom Centru za kulturu i informisanje, u bioskopu "Doli Bel", biće prikazano devet od ukupno 12 filmova zastupljenih na Art festu.

Projekcije su u tri termina od 14 do 17 časova, a danas su na programu filmovi "Žanka Stokić", portret velike srpske glumice, "Život je maskenbal", priča o životu pjesnika Duška Trifunovića i "Kamen drevnog snevača"  o slikaru Bratislavu Anđelkoviću Bati iz Vučja, čovjeku koji živi umjetnost.

Publika u Foči sutra može da pogleda filmove "Neki novi Brodvej" o borbi osoba s Daunovim sindromom za dostojanstven život, "Diadem" o sirijskoj balerini Јuli Bnajt koja stalno bježi od rata, te "Milivoje Živanović" portret srpskog glumca, prvaka Јugoslovenskog dramskog pozorišta od 1947. do 1970. godine.

Trećeg dana na repertoaru Art festa u Foči su filmovi "Magla u rukama", priča o pjesniku i boemu Đuri Damjanoviću, "Maestro Rakitin" film o čuvenom ruskom pozorišnom reditelju Јuriju Ljvoviču Rakitinu, te "Milić od Mačve", portret poznatog srpskog slikara Milića Stankovića.

Art fest se istovremeno održava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, Јagodini, Prokuplju, Sremskoj Mitrovici, Kovinu, Bavaništu, Šidu, Sjenici, Gračanici, Banjaluci, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu.

Organizator festa je Udruženje građana "Centar za gerilski film" iz Beograda, a projekcije u Foči organizuju se u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje.

Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu Srbije i grad Valjevo.