latinica  ћирилица
01/10/2024 |  13:19 ⇒ 13:20 | Autor: TANЈUG

Protest penzionera u Zagrebu

Pod gestom "protiv siromaštva", na Međunarodni dan starijih osoba - u Zagrebu, na centralnom gradskom Trgu bana Јelačića, i Rijeci u toku je protest penzionera, a glavni njihov zahtjev Vladi je da prosječna penzija bude 60 posto prosječne zarade.
Trg bana Јelačića, Zagreb - Foto: RTRS
Trg bana Јelačića, ZagrebFoto: RTRS

Politička stranka "Blok umirovljenici zajedno" od Vlade traži penzije koje će biti dovoljne za dostojanstven život.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Šipka kaže da ne vidi razlog da neko ne može naslijediti više od partnerovih primanja nakon njegove smrti, nego što je to trenutno propisi dozvoljavaju.

- Tražimo da prosječna penzija bude 60 posto prosječne plate. I to odmah. Već danas je penzija trebalo da bude 790 evra po obećanju HDZ-a, a ne 600 - rekao je Šipka.

Prozvao je i "predstavnike penzionera koji su se slizali s Vladom".

- Čije intrese oni zastupaju kad kažu da tražimo previše. Halo?! Oni guraju rastuće siromaštvo i kažu da se ne može. Može! Budžet je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen - kaže Špika navodeći da postoje svi finansijski uslovi da se penzije povećaju "doslovno odmah".

Govoreći o oporezivanju Šipka je rekao da je to priča iz Alana Forda.

- To samo ljudi bez mozga mogu predložiti i napraviti - rekao je i podsjetio je da su penzioneri iz kategorije stanovništva kojima je potrebna jednokratna pomoć.