latinica  ћирилица
01/10/2024 |  13:27 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Potpisan protokol o podršci Srpske Grahovu, Glamoču, Drvaru i Bosanskom Petrovcu (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Banjlauci sa predstavnicima opština Grahovo, Glamoč, Drvar i Bosanski Petrovac.
Palata Republike - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Palata RepublikeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon sastanka potpisan je protokol o podršci Srpske ovim opštinama u Federaciji BiH.

Dodik je poslije potpisivanja rekao da je u posljednje vrijeme primijećeno da postoji potreba za podrškom iz budžeta opštinama Grahovo, Glamoč, Drvar i Bosanski Petrovac.

- Od iduće godine planiraćemo budžetsku stavku linearno po milion KM da bi se mogle razvijati. Opštine su suočene sa ozbiljnim izazovima. Ovo nije zbor sve podrške već podrška lokalnim budžetima, a podrška će se u narednim godinama sve više osjetiti - rekao je Dodik u Palati Republike.

On je dodao da su i do sada imali dobru saradnju, a da ovo daje garanciju lokalnim zajednicama da će imati značajnu podršku.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić zahvalila je predsjedniku Republike Srpske za inicijativu da osnaži ove lokalne zajednice.

- Samostalno sada možemo računati na razvojne projekte i nećemo se oslanjati samo na više nivoe vlasti u FBiH - rekla je Runićeva.

Predsjedniku Dodiku takođe je zahvalio i načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran koji je istakao da je ovo velika pomoć i nada se da ćemo od tih sredstava završiti sve naše projekte.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša takođe je zahvalio predsjedniku za ovu podršku, naglasivši da to nije jedina pomoć u finansijkom smislu.

- Imali smo i ranije podršku institucija Republike Srpska ali sada ćemo značajnije moći računati na infrastrukturne projekte - rekao je Radivojša.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović zahvalio je Srpskoj i njenom predsjedniku jer imaju razumijevanja za ove opštine u kojoj je veliki broj povratnika.

On je istakao da će od naredne godine imaćti dodatnih milion KM u budžetu, naglasivši da je to baza za razvoj.

- U narednom periodu dogovorićemo sa institucijama Republike Srpske značajnu podršku pri liječenju naših građana u zdravstvenim ustanovama Srpske - rekao je Davidović.

Sastanku je prisustvovala srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.