latinica  ћирилица
01/10/2024 |  14:02 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Surjan kod Mrkonjić Grada: Spomen obilježje za sedam srpskih civila koji su spaljeni (FOTO)

U zaseoku Grmaš u Surjanu kod Mrkonjić Grada otkriveno je spomen obilježje za osam civilnih žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata. Njih su na zvjerski način, početkom oktobara 1995. godine, za vrijeme okupacije mrkonjićke opštine, u porodičnoj kući Pantelije Grmaša zapalili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane.
Surjan, spomen ploča - Foto: RTRS
Surjan, spomen pločaFoto: RTRS

Zapaljeni su: Pantelija i Sava Grmaš, Јelka i Radojka Јorganović, Branko Kudra, Nevenka i Branko Rožić i njihova kćerka Radojka, koja je bila u invalidskim kolicima. Za zločin niko nije odgovarao.
- Zapaljeni, izgorjeli. Јa sam samo našao kosti. Skeleta sam našao 30 centimetara najduži. Od oca sam zlatni zub našao. Tako smo prebrali, tražili - kaže Neđo Grmaš.

Surjan, spomen ploča

Zapaljeni su: Pantelija i Sava Grmaš, Јelka i Radojka Јorganović, Branko Kudra, Nevenka i Branko Rožić i njihova kćerka Radojka, koja je bila u invalidskim kolicima.

- Ovo je jedno od stratiša gdje su Srbi na najgnisniji način ubijeni i na kraju spaljeni.  spaljeni. Najmanje što možemo da uradino da na ovaj način odamo počast - rekao je Dragan Vođević, načalnik opštine Mrkonjić Grad.

Za zločin u zaseoku Grmaš u Surjanu kod Mrkonjić Grada još niko nije odgovarao.