latinica  ћирилица
01/10/2024 |  15:06 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Profesor Dokić poslao pismo podrške Trivićevoj

Profesor emeritus Branko Dokić uputio je kandidatu za gradonačelnika Banjaluke Јeleni Trivić pismo podrške, u kojem je naveo razloge zašto će on glasati za nju, te zašto poziva i druge da učine isto.
Branko Dokić i Јelena Trivić - Foto: Ustupljena fotografija
Branko Dokić i Јelena TrivićFoto: Ustupljena fotografija

Pismo podrške prenosimo u cjelosti: 

Za nekoliko dana su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Građani Banjaluke, glavnog grada Republike Srpske, izabraće jednog od četiri kandidata za gradonačelnika. Ako se ima u vidu da oko tri četvrtine svojih potreba građani zadovoljavaju u lokalnoj zajednici, jasno je koliko su predstojeći izbori važni za svakog pojedinca. Naravno, osim gradonačelnika biraju se i odbornici za lokalne skupštine. Pozicija gradonačelnika je najvažnija, pa je stoga i njegov izbor najdelikatniji. On dogovara skupštinsku većinu i organizuje Gradsku upravu. Funkcionisanje Skupštine i Gradske uprave, a samim tim i svih servisa za građane, zavise od gradonačelnika.

Pitanje izbora odbornika je u velikoj mjeri stranačko pitanje. Dakle, za očekivati je da će članovi i simpatizeri glasati za svoje partijske liste. Izbor gradonačelnika je, po meni, lični izbor svakog glasača. Naime, gradonačelnik ne bi smio da djeluje sa stranačkih pozicija niti sa pozicije onih koji su glasali za njega, već u interesu svih građana. Vidjeli smo, nažalost, da to u prošlosti nije bilo tako. Ili su gradonačelnika ograničavale njihove “jake“ partije da rade u interesu svih građana ili su ih u tome sputavale njihove nerealne lične ambicije. Zato nam je potrebna prekretnica, zaokret za stoosamdeset stepeni. Ništa ne bi smjelo da bude po starom.

Takav zaokret može da ostvari samo jedan kandidat - Јelena Trivić. To je jedan od razloga zašto ću glasati za Јelenu. Predsjednica je partije Narodni front i partija joj neće stajati na putu zaokreta. U profesionalnom smislu, veoma mlada je ostvarila zavidne rezultate i nema nikakvu potrebu da se preko noći dokazuje obmanjujući javnost da je ono što bi željela da bude. U politici je dokazala da je potpuno opredijeljena za promjene, po cijenu ličnih i porodičnih žrtava. Narod pamti da je ona prije dvije godine pobijedila na izborima za predsjednika Republike Srpske i da je svojevrsnim izbornim inžinjeringom bukvalno pokradena. Pokradena je Јelena, ali su pokradeni i mnogi glasači širom Republike Srpske, jer su njihovi glasovi, umjesto njoj, otišli nekom drugom... Sada je prilika da građani Banjaluke donekle isprave izbornu nepravdu od prije dvije godine.

Svojim dosadašnjim radom, i profesionalnim i političkim, Јelena je pokazala da zna šta ne valja i da želi to da mijenja. Јedna naša narodna poslovica kaže: “Blago onom ko zna da ne zna, a želi da zna.“ Nisam siguran da njeni protivkandidati znaju šta ne znaju. Naprotiv, neki misle da sve znaju, što ih čini veoma opasnim i za njih lično i za njihovo okruženje. I zato naš narod kaže da su sveznalice najopasnije.

Lokani izbori u Banjaluci će bitno uticati na rezultate opštih izbora 2026. Neću reći ništa novo konstatacijom da je Republika Srpska u dubokoj političkoj i ekonomsko-pravnoj krizi. Pojedinci odlučuju umjesto institucija sistema. Sve to se mora korjenito promijeniti. To ne mogu oni koji su do sada bili nosioci samovolje ili su podržavali takve. To mogu samo oni koji su opredijeljeni da neograničenu moć pojedinaca prenesu na lokalne, entitetske i državne institucije. Od ponuđenih kandidata za gradonačelnika Banjaluke, to može samo Јelena Trivić. Prvo u Banjaluci, a potom, na krilima tih promjena, i u cijeloj Republici Srpskoj. Ako Јelena ne pobijedi, bojim se da će opozicija biti potpuno marginalizovana i od promjena neće biti ništa. Naprotiv, sadašnji vlastodršci biće dodatno okuraženi i još brže vući Republiku Srpsku u ponor u kom možemo da budemo potpuno zaglavljeni.

Istakao sam samo najvažnije zbog čega treba glasati za Јelenu Trivić. Znam da će neki ovome oponirati nečim što im se ne sviđa kod Јelene. I to je logično. Ali to će me samo podsjetiti na sljedeću sjajnu misao vladike Nikolaja Velimirovića: “Očigledniji je hrast nego žir na hrastu. Očigledniji je čovjek nego ruka čovjeka. No kad se čovjek zagleda u žir na hrastu, žir mu postaje očigledniji od hrasta. Kad se zagleda u ruku, ruka mu postaje očiglednija od čovjeka.“ Dragi građani Banjaluke, ne zagledajete se u sitnice, zagledajte se u suštinu, zagledajte se u svoju budućnost.