latinica  ћирилица
01/10/2024 |  15:59 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

Odbor za zaštitu Kupusišta pozvao inspekciju da ispita zakonitost radova u parku

Odbor za zaštitu parka Kupusište pozvao je inspekcijske organe da u okviru svojih nadležnosti ispitaju zakonitost svih izvedenih građevinskih radova u ovom parku.
Park ćirilice - Foto: RTRS
Park ćiriliceFoto: RTRS

Odbor je, kako kažu, nakon jučerašnjeg "otvaranja" već postojećeg parka Kupusište, izrazio ogorčenje što su gradske vlasti bile odlučne u namjeri da ignorišu brojne primjedbe građana na koncept, lokaciju i idejno rješenje novog uređenja parka.

- Podsjećamo javnost da su jučerašnjem događaju prethodile brojna obraćanja Gradskoj upravi od samog početka spominjanja "izgradnje" ćiriličnog parka gdje je tražena na uvid dokumentacija, primjedbe Savjeta MZ Centar 1 u vezi sa namjeravanim radovima, javna rasprava o regulacionom planu 19.8. gdje su učesnici iznijeli primjedbe na koncept uređenja, protest građana koji se održao 22.8. te da je 12.9. Zbor građana MZ Centar 1 donio odluke kojima je zatraženo izmještanje instalacija na primjereniju lokaciju i vraćanje Kupusišta u ranije stanje - navode iz ovog odbora.

Dalje kažu da je sve ovo trebalo jasno i nedvosmisleno da pošalje Gradskoj upravi poruke o besmislenosti ovog zahvata i nezadovoljstvu građana.

- Naprotiv, tvrdoglavo se insistiralo na uništavanju zelene površine i provođenju ideje koja je sudeći prema jučerašnjem programu i učesnicima imala isključivo marketinšku svrhu, a ne stvaranje istinskog spomenika ćirilici. O ovome posebno svjedoči činjenica da je jučerašnje "otvaranje" bilo preuranjeno, jer su radovi i dalje u toku - ističu iz Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Ističu da će Odbor nastaviti svoje aktivnosti i insistirati na sprovođenju odluka Zbora građana MZ Centar 1 od 12. septembra i ponovo pozivaju inspekcijske organe kojima su se već obraćali da, u okviru svojih nadležnosti, ispitaju zakonitost svih izvedenih građevinskih radova na ovoj lokaciji.

- Nadamo se da će se oglasiti i Ministarstvo prosvjete i kulture i Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i điriličkog pisma kojima smo već ukazali da ovakve instalacija sa svojim nejasnim asocijacijama nisu adekvatan način zaštite ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa - ističu iz ovog odbora.

U saopštenju ukazuju i da navedene instalacije nisu bezbjedne i predstavljaju opasnost za zdravlje djece, kao i da čekaju preduzimanje aktivnosti od strane nadležne inspekcije kojoj je Ombudsman za djecu proslijedio njihovu prijavu.

- U međuvremenu, radi bezbjednosti najmlađih, tražimo od Gradske uprave da bez odlaganja javno objavi sve ateste vezane za instalacije na Kupusištu koje svako igralište mora da ima - ističu se u saopštenju Odbora za zaštitu parka Kupusište.