latinica  ћирилица
01/10/2024 |  16:51 ⇒ 17:55 | Autor: TANЈUG

Milanović odbio da šalje hrvatske vojnike u misiju podrške Ukrajini

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović saopštio je danas da se protivi učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji podrške Ukrajini i da za to na prijedlog Vlade nije dao prethodnu saglasnost, a ako Vlada bude insistirala o tome će odlučivati parlament dvotrećinskom većinom.
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/STRINGER) -
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/STRINGER)

U video obraćanju Milanović je rekao da Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno da utiče, niti ga može zaustaviti, ali napominje da promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može spriječiti širenje rata prema hrvatskim granicama i obezbijediti mir i bezbjednost svim hrvatskim građanima.

- Zato sam odbio dati prethodnu saglasnost na odluku o učešću Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini. Dok sam ja predsjednik neću dopustiti učešće vojnika u takvim aktivnostima, jer to nije nacionalni interes Hrvatske i potencijalno ugrožava sve njene ljude - rekao je Milanović.

U saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsjednika navodi se da je Vlada, putem potpredsjednika Vlade i ministra odbrane, zatražila od predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga prethodnu saglasnost na prijedloge odluka o učešću pripadnika OSRH u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na hrvatski Ustav, navodi se da sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor i to većinom glasova svih zastupnika ako predsjednik Republike za odluke da prethodnu saglasnost.