latinica  ћирилица
01/10/2024 |  17:01 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Јugović i Škipina sa rukovodstvima privatnih vrtića: Od novembra veća subvencija

Načelnik opštine Pale Boško Јugović i narodni poslanik Damjan Škipina dogovorili su na današnjem sastanku sa rukovodstvima privatnih vrtića "Bambi" i "Cvrčak" da subvencija, koju izdvaja Opština, od novembra bude 80 KM po djetetu.
Јugović i Škipina sa rukovodstvima privatnih vrtića - Foto: SRNA
Јugović i Škipina sa rukovodstvima privatnih vrtićaFoto: SRNA

Na sastanku je naglašeno da je cilj dodatnog subvencionisanja rada privatnih vrtića da se amortizuju njihovi troškovi koji utiču i na formiranje cijene boravka djece u vrtiću.

Ugovor o većem iznosu subvencije biće na snazi do kraja godine, a u januaru 2025. razmatraće se mogućnost njenog ponovnog povećanja.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o poboljšanju uslova boravka paljanskih mališana u privatnim vrtićima kako bi oni u što skorije vrijeme bili izjednačeni sa uslovima boravka djece u Dječijem centru "Bubamara", koje je u vlasništvu opštine.

Dogovoreno je i da bude napravljen centralni spisak djece koja čekaju na mjesto za boravak u vrtićima, da se ne bi dešavalo da jedno dijete čeka na spisku i za privatni vrtić i vrtić u vlasništvu opštine.

Sagovornici su ocijenili da bi izradom centralnog spiska mališana koji čekaju na mjesto u vrtiću dobili jedinstvenu evidenciju i ne bi se dešavalo da jedno dijete bude istovremeno u redu čekanja na mjesto u tri postojeća vrtića na Palama.

Јugović i Škipina su naglasili da imaju razumijevanja za roditelje najmlađih sugrađana i zato nastoje da iznađu način da ima riješe ili olakšaju probleme u vezi sa dobijanjem mjesta za dijete u vrtić.

Opština Pale je u proteklom periodu finansirala izgradnju potpuno novog i savremenog objekat Dječjeg centra "Bubamara", kao i adaptiranje i opremanje prostorija u OŠ "Mokro", gdje je smješteno odjeljenje u kojem boravi više od tridesetak mališana iz ovog naselja.

Takođe, aktuelna vlast u opštini Pale je 2022. prvi put uvela subvenciju za boravak svakog djeteta u privatnim vrtićima.

Zahvaljujući aktulenoj lokalnoj vlasti, ova opština spada u red vodećih lokalnih zajednica kada je riječ o podršci predškolskom vaspitanju i jedna je od rijetkih koja u ovakvom obimu pomaže i vrtićima i korisnicima njihovih usluga.

Јugović i Škipina su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da se u ovoj opštini svake godine rađa sve više djece, a podrška koju pokazuju govori u prilog činjenici da opštinska vlast predvođena SNSD-om vodi računa o onome po čemu se mjeri najveće bogatstvo svakog društva, a to su djeca.

Rukovodstva vrtića "Bambi" i "Cvrčak" izrazili su zahvalnost Јugoviću i Škipini, ističući da je rukovodstvo opštine Pale uvijek znalo da prepozna i rješava probleme sa kojima se privatni vrtići susreću u svom radu.