latinica  ћирилица
01/10/2024 |  18:47 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Gradska uprava u Banjaluci izvlači milione od građana za poslovni prostor za privatni vrtić (VIDEO)

Novi primjer samovolje, nezakonitog djelovanja i skupljanja političkih poena gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Ovaj put - na onim najmlađim sugrađanima.
Banjaluka-Gradska uprava - Foto: RTRS
Banjaluka-Gradska upravaFoto: RTRS

Gradska uprava na čelu sa Stanivukovićem otvara vrtiće mimo svih zakonskih procedura, bez upotrebnih dozvola. Ne vode računa čak ni o bezbjednosti djece, koja bi trebalo da borave u tim predškolskim ustanovama. Takođe, neke javne vrtiće smjestio je u privatne objekte za koje grad u naredne dvije decenije treba da iz budžeta izdvaja 20.000 KM mjesečno.

Zbog toga je resorno ministarstvo poslalo inspekciju, a predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković najavio krivične prijave protiv odgovornih.

Ako ste pomislili da nakon brojnih nezakonitih projekata Gradske uprave i gradonačelnika Banjaluke ne može gore, Stanivuković nas je razuvjerio - može. Pod izgovorom brige za najmlađe Banjalučane, krenuo je u otvaranje vrtića. I to bi bila odlična vijest da i ovaj put nije odlučio da po staroj praksi zaobilazi nadležne gradske i republičke institucije, krši zakone i pravilnike i sebe stavlja iznad svih. Primjer prvi - za nekoliko dana, kako je najavio, trebalo bi da bude otvoren vrtić u banjalučkom naselju Paprikovac. Gradska uprava sa tim nije upoznala ni Ministrastvo prosvjete i kulture, ni Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

- Više bi to mogla da nazovem nekom samovoljom i nezakonitim postupanjem, nego brigom za građane. Pitali smo i Centar za predškolsko vaspitanje, ni oni nisu upoznati, a inspekcija će da ode - rekla je ministarka prosvjete Željka Stojičić.

Mirjana Krčmar iz Centra za predškolsko vasitanje dodaje da bi se ovo više moglo nazvati privatnim vrtićima gradonačelnika za koje Grad izdvaja 20.000 KM mjesečno i pored svih gradskih prostora.

Za iznajmljivanje privatnog prostora Banjalučani će tako, za 20 godina, morati da plate gotovo pet miliona KM koji će završiti u džepu političara bliskog Stanivukoviću, iako nisu u istoj partiji. Zbog svega, predsjednik gradske Skupštine najavljuje novu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika. Pita zašto je Komisija mimo procedura raspisala javni poziv za ponude za zakup privatnog prostora.

- Ovo niko normalan ne bi uradio i potpisao, a cilj je da se u narednih 20 godina kroz određenu imovinu omogući izvlačenje novca iz budžeta - kaže Ninković.

Željeli smo da o svemu ovome čujemo i mišljenje gradonačelnika. Kada je čuo pitanje, nije baš bio raspoložen za izjavu.

Odgovor za vrtić u banjalučkom naselju Paprikovac nismo dobili, kao ni za predškolsku ustanovu koja je otvorena u područnoj Osnovnoj školi u Novoseliji. Treba li da ponovimo da je i to rađeno mimo zakonskih procedura? Iz Gradske uprave juče su obmanuli i našu novinarsku ekipu. Rekli su da neće otvarati vrtić, ali kada su nam vidjeli leđa, brže-bolje, to su ipak učinili. Odgovornost je i na Danijeli Mirković, direktorki škole u kojoj je vrtić smješten, koja danas tvrdi da je vrtić otvoren, ali nije počeo sa radom.

- Nikakve informacije nisam dala, niti sam pričala bilo kome šta, a vrtić je otvorio gradonačelnik, nisam ga otvorila ja. Nije vrtić počeo sa radom, to je samo objekat - kaže Mirkovićeva.

Iako se Mirkovićeva pravi nemušta, demantuju je pozivi koje je slala na određene adrese za ovaj događajm u kojima je navedeno: "Obavještamo vas da smo danas telefonskim putem od Gradske uprave Banjaluka obaviješteni da je za ponedjeljak, 30. septembra, planirano otvaranje vrtića u našoj područnoj školi u Novoseliji".

I ponovo nije ispoštovana zakonska procedura da bi ova ustanova mogla biti otvorena - niti je konsultovano resorno ministarstvo ni Centar za predškolsko obrazovanje, barem kako tvrde iz ovih institucija.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje pitaju i kako gradonačelnik najavljuje da će u tri vrtića smjestiti 400 do 600 djece i na taj način umanjiti više od 2.000 zahtjeva za predškolske ustanove, ako se zna da je po zakonu za svako dijete potrebno 2,5 kvadratna metra prostora. Da li sve manje vodi računa o bezbjednosti djece ili su gradonačelniku jedina briga politički poeni, a ne bezbjednost djece.