latinica  ћирилица
01/10/2024 |  18:54 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Hoće li Austrija i dalje obučavati kadrove iz BiH nakon skandala s rukovanjem? (VIDEO)

Muk u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, nakon što je bošnjački kadet na ceremoniji završetka obuke na vojnoj akademiji u Austriji odbio, iz vjerskih razloga, da se rukuje sa ministarkom odbrane Klaudijom Taner.
Oružane snage BiH - Foto: SRNA
Oružane snage BiHFoto: SRNA

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović upozorava da bi dobri odnosi sa Austrijom bili dodatno narušeni ako ministar Zukan Helez, nakon skandala, tog kadeta primi u profesionalnu službu.

Bivši ministar odbrane Marina Pendeš kaže za RTRS da su svim pripadnicima Oružanih snaga garantovana vjerska prava i slobode, ali to ne znači da je BiH islamska zemlja.

Zbog šerijata, očigledno prihvaćenog kod mladih Bošnjaka, izbio je međunarodni problem između Beča i Sarajeva. Kadet Oružanih snaga BiH, vođen islamskim zakonima, odbio je da se rukuje sa austrijskom ministarkom odbrane, jer je žena. Postupak 24-godišnjeg Benjamina Fukelja iz Sarajeva šokirao je i Tanerovu i cijelu Austriju.

- Očekujem od ministra odbrane Zukana Heleza da poduzme sve zakonom predviđene mjere protiv takvih ljudi, jer BiH nije islamska zemlja, mi smo sekularna zemlja. Za mene je to jedan skandal, sramotno, osratmotio je ne samo svoj narod već Ministrastvo odbrane, Oružane snage i Bosnu i Hercegovinu - ističe Pendeš.

Skandal može biti veći ako bošnjački kadet koji je odbio rukovanje bude primljen u Oružane snage. Helez se ne oglašava, iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na naše pitanje hoće li s tim kadetom biti potpisan ugovor o prijemu u vojnu službu. Zamjenik ministra uputiće izvinjenje vojnom izaslaniku Austrije u BiH.

- Ako ministar Helez ipak odluči da potpiše ugovor s ovim kadetom, a da prije toga ne raspravljamo o tome na stručnom kolegiju gdje bih ja tražio da se vjerske službe izjasne o ovom pitanju, sigurno da će narušiti ugled Oružanih snaga i dobre odnose sa Austrijom - kaže Goganović.

Austrijski mediji raspisali su se o skandalu na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akadamiji u Bečkom Novom Mjestu na kojoj se školuju kadrovi iz zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Naslovi "Muslimanski oficir iz BiH odbio da se rukuje sa ministarkom Taner" ne doprinose dobrim odnosima i kvare sliku o brojnoj dijaspori s ovih prostora koja živi u Austriji.

- Na ovaj način uvrijeđen je domaćin i Ministarstvo odbrane Austrije, narušava ugled svih kadeta koji posvećeno rade i izvršavaju svoje obaveze, tako da ovakve vrste incidenata ne doprinose daljim dobrim odnosima Austrije i BiH - ističe Mladen Filipović, šef Predsjestavništva Republiek srpske u Austriji.

Odbiti da se rukuješ samo zato što je s druge strane žena i to pravdati vjerskim razlozima zapravo je dokaz da je radikalni isllamizam stanje duha kod mladih ljudi u Sarajevu, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

- Objektivna politička stvarnost u BiH je takva da su stasale nove generacije naučene i odgajane u duhu odreda El Mudžahidin ili ranije 13 SS handžar divizije i da su potpuno islamskog duhu izašle u svijet upravo s ciljem stvaranja tako shvaćenog islama - dodaje Galijašević.

Izvinjenje zamjenika ministra odbrane Slavena Galića koji je prisustvovao ceremoniji okončanja vojne obuke, nije ublažilo skandal. Sada je pitanje hoće li ubuduće Austrija prihvatiti da obučava kadrove iz BiH na svojoj vojnoj akademiji nakon blamaže koju je priredio bošnjački kadet iz Sarajeva.