latinica  ћирилица
01/10/2024 |  19:47 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Banjaluka: Završena prva faza najvećeg gradskog parka

U Banjaluci je danas otvorena prva faza najvećeg gradskog parka sa vještačkim jezerom kod tržnog centra Delta planet.
Otvaranje parka kod TC Delta - Foto: RTRS
Otvaranje parka kod TC DeltaFoto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Banjaluka nakon pola vijeka dobila najveći gradski park, koji je četiri puta veći od Parka "Mladen Stojanović".

- Ovo nije samo najveći gradski park Banjaluke, nego i cijele Repubike Srpske i šire od toga. Prostire se na nevjerovatnih 180 hiljada metara kvadratnih povrišine, jedinstven po sadržaju, ljepoti i funkcionalnosti. Zaista prava idila i zelena oaza. Kroz vrijeme će biti sve ljepši i ljepši, jer će da raste i buja drveće i zelenilo - rekao je Stanivuković.

Dodao je da je izgrađeno i prvo vještačko jezero sa pješačkim mostom i vodoskocima, te da su ovo buduće razglednice Banjaluke.

- Ovdje je i najopremljenija teretana na otvorenom, dječije igralište, staze za šetnju, rekreaciju i trčanje, prostor za sunčanje i odmaranje, kafe – bar, kao i park za pse. Za svakog ponešto da ovdje uživa. Ovdje imamo i prostor za organizaciju najvećih događaja i koncerata. Dakle, dobili smo mnogo ovim parkom i ovo je osma zelena oaza koju smo uredili u ove protekle četiiri godine - naglasio je Stanivuković.

Naveo je da nakon prve faze radova, naredne godine slijedi druga koja predviđa sam dolazak do Vrbasa i treća, koja obuhvata izgradnju mosta do naselja Borik i dopunjavanje parka drugim sadražajima.

Park se za sada naziva gradskim parkom, a prema riječima Stanivukovića, u narednom periodu razmotriće se prijedlozi za naziv, među kojima i njegov prijedlog da se park nazove po svetitelju Platonu banjalučkom.