latinica  ћирилица
01/10/2024 |  21:20 ⇒ 02/10/2024 | 02:59 | Autor: Agencije

Iran zaprijetio napadom; IDF: Odgovorićemo gdje god, kad god i kako želimo (FOTO/VIDEO)

Izraelska vojska saopštila je da su lansirane balističke rakete iz Irana na Izrael. Rojters navodi da se u Јerusalimu i drugim izraelskim gradovima čuju sirene za vazdušnu opasnost. Iranska revolucionarna garda potvrdila je napade i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti "razorniji i pogubniji", prenosi iranska državna televizija.
Rakete (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Rakete (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Iran zaprijetio snažnim napadom u slučaju intervencije zemalja koje podržavaju Izrael

Iran je večeras zaprijetio snažnim napadom svojih oružanih snaga u slučaju direktne vojne intervencije zemalja koje podržavaju Izrael, javila je agencija Fars.

- U slučaju direktne intervencije zemalja koje podržavaju (izraelski) režim, njihovi centri i interesi u regionu će se, takođe, suočiti sa snažnim napadom oružanih snaga Islamske Republike Iran - navedeno je u saopštenju oružanih snaga Irana, prenosi Tajms of Izrael.

Tramp: Svijet je u plamenu, a američko rukovodstvo je odsutno

Bivši američki predsjednik i kandidat republikanca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp ocijenio je, povodom iranskog raketnog napada na Izrael, da je "svijet u plamenu", a da je američko rukovodstvo "odsutno".

- Pod predsjednikom Trampom nismo imali rat na Bliskom istoku - istakao je Tramp govoreći o sebi u trećem licu i ponavljajući tvrdnje da se Hamasov napad na Izrael 7. oktobra prošle godine ne bi dogodio da je on bio u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

"Među metama iranskog napada i sjedište Mosada u Tel Avivu"

Meta su bili su aerodromi i piste za poletanje, ali i kancelarije izraelske međunarodne obavještajne službe Mosad, prenio je CNN.

- Meta (iranskog napada) bilo je i sjedište Mosada, koje se nalazi u sjevernom dijelu Tel Aviva, u gusto naseljenom području, i postoji zabrinutost, i pored toga što to Iran smatra vojnom metom, to je gusto naseljeno područje na kojem živi puno civila - rekao je novinar CNN-a u Tel Avivu DŽim Šijuto.

Netanjahu: Iran je napravio veliku grešku večeras i platiće za to

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, nakon iranskog raketnog napada na Izrael, da je Iran večeras napravio "veliku grešku" i da će "platiti za to".

Netanjahu je, na otvaranju sastanka bezbjednosnog kabineta u Јerusalimu, istakao da večerašnji napad na Izrael nije uspio, prenio je Tajms of Izrael.

Izraelska vojska: Odgovorićemo gdje god, kad god i kako god želimo

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, prenio je Tajms of Izrael.

- Većinu projektila presreli su Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je portparol IDF-a.

Hagari rekao da je napad teška i opasna eskalacija i da će imati posljedice.

- Naše odbrambene i ofanzivne sposobnosti su na najvišem nivou spremnosti. Naši operativni planovi su spremni. Odgovorićemo gdje god, kad god i kako god želimo, u skladu sa direktivom Vlade Izraela - naglasio je on.

Iranska revolucionarna garda: Oko 90 odsto raketa lansiranih na Izrael pogodilo ciljev

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je 90 odsto raketa koje je Iran večeras lansirao protiv Izraela uspješno pogodilo svoje ciljeve.

U saopštenju objavljenom na državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmjeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbjednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se i da Iran ima pravo da se brani prema međunarodnim propisima.

Iranska televizija je prikazala i snimke lansiranja raketa sa neidentifikovanih lokacija u Iranu.

Orban osudio napad na Izrael

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban osudio je napad valističkim raketama na Izrael.

Gutereš i Borelj osudili iranski napad balističkim raketama na Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je večeras "proširivanje sukoba na Bliskom istoku, eskalacijom za eskalacijom", nakon što je Iran ispalio balističke rakete na Izrael.

- Ovo mora da prestane. Apsolutno nam je potreban prekid vatre - naveo je Gutereš u saopštenju, a prenosi Rojters.

Zaharova: Vašington bespomoćan u rješavanju kriza 

Iranski raketni napad na Izrael govori o totalnom neuspjehu administracije američkog predsjednika DŽozefa Bajdena na Bliskom istoku, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Krvava drama koja se tek razvija. Nejasne izjave Bijele kuće demonstriraju potpunu bespomoćnost u rješavanju kriza - napisala je Zaharova na društvenoj mreži "Telegram".

Ostin u razgovoru sa Galantom ponovio čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je večeras sa izraelskim ministrom odbrane Јoavom Galantom ubrzo nakon iranskog raketnog napada na Izrael, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

Ostin je ponovo čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela i naglasio da su SAD i dalje dobro pozicionirane na Bliskom istoku da brane američku imovinu i Izrael, istakao je Rajder, a prenosi Tajms of Izrael.

Pentagon: Američki razarači ispalili desetak projektila presretača na iranske rakete

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su razarači američke mornarice pozicionirani u regionu Bliskog istoka ispalili desetak projektila presretača na rakete koje su večeras ispaljene iz Irana na Izrael.

Američka vojska u tom području nije koristila nikakva druga sredstva, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder, ocijenivši da je riječ o ''značajnom'' iranskom napadu.

Vašington pozvao sve nacije svijeta da osude iranske napade

Sjedinjene Države pozvale su sve nacije svijeta da im se pridruže u osudi iranskog napada na Izrael nakon što je Teheran ispalio brojne balističke rakete na Izrael.

Nema informacija o stradanju državljana BiH u Izraelu

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je večeras da nema informacija o stradanju državljana BiH u raketnom napadu Irana na Izrael.

Saliven: Čini se da je napad Irana na Izrael odbijen, pratimo situaciju

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽejk Saliven izjavio je večeras da se čini da je napad Irana na Izrael odbijen, iako administracija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena i dalje prati situaciju.

Saliven je osudio napad Irana balističkim raketama na Izrael kao značajnu eskalaciju, dodajući da izgleda da je Izrael pobijedio bez gubitaka života.

- Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj, a podjednako je značajno i to što smo uspjeli da iskoračimo sa Izraelom i stvorimo situaciju u kojoj niko u Izraelu nije stradao u ovom napadu - rekao je Saliven.

Pezeškijan: Iran odgovorio na agresiju izraelskog režima, ne ulazite u sukob sa nama

Predsjednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je, nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, da je Iran odgovorio na "agresiju izraelskog režima", da je to samo dio moći Irana i poručio Izraelu da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

- Na osnovu legitimnih prava i u cilju mira i bezbednosti Irana i regiona, dat je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima - napisao je Pezeškijan na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim rečima, akcija je sprovedena u cilju odbrane interesa i građana Irana.

Јordan: Presreli smo iranske rakete i dronove koji su ušli u naš vazdušni prostor

Uprava za javnu bezbjednost Јordana saopštila je večeras da je njena protivvazdušna odbrana presrela rakete i bespilotne letjelice dok je Iran napadao Izrael.

- Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i dronove koji su ušli u jordanski vazdušni prostor - navodi se u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je saopštio da je tokom večerašnjeg napada iz Irana ispaljeno oko 180 balističkih projektila.

U terorističkom napadu u Tel Avivu poginulo šest, povrijeđeno devet ljudi

U terorističkom napadu izvedenom u južnom dijelu Tel Aviva, Јafi, poginulo je šest osoba, saopštila je izraelska policija.

U napadu je povrijeđeno devet osoba, navela je policija, a prenosi Tajms of Izrael.

Јedan od napadača je bio naoružan jurišnom puškom, dok je drugi imao nož.

Izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren

Izraelski vazdušni prostor je ponovo otvoren nakon raketnog napada Irana, saopštila je izraelska vazduhoplovna uprava.

Očekuje se da će polijetanje i slijetanje aviona biti nastavljeno u narednih sat vremena, prenosi Tajms of Izrael.

Stanovnici su nedavno obaviješteni da mogu napustiti skloništa za sat vremena.

Portparol IDF-a: Nema dodatnih prijetnji iz Irana, ovaj napad će imati posljedice

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je, nakon večerašnjeg raketnog napada Irana na Izrael, da trenutno nema dodatnih prijetnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Stanovnici su nedavno obaviješteni da mogu napustiti skloništa za sat vremena, prenosi Tajms of Izrael.

Nikolić: U stalnom smo kontaktu sa našim državljanima u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je večeras za Tanjug, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa državljanima Srbije u Izraelu i da im je proslijedila uputstva.

SAD: Bajden naredio američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela

Američki predsjednik DŽozef Bajden naredio je američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela od iranskih napada i obori rakete koje ciljaju na Izrael, saopštila je Bijela kuća.

Bajden i potpredsjednica Kamala Haris prate iranski napad na Izrael iz situacione sobe Bijele kuće i redovno dobijaju novosti od svog tima za nacionalnu bezbjednost, dodaje Bijela kuća, prenosi Rojters.

Iran lasnirao na desetine projektila, upozorava na razorniji odgovor ako Izrael uzvrati

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je ispalila desetine projektila prema Izraelu i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti još "razorniji i pogubniji“, prenosi iranska državna televizija.

Izraelska vojska pozvala na evakuaciju u skloništa dok traje iranski raketni napad

IDF je objavio da je raketni napad Irana na Izrael u toku.

- Od vas se traži da ostanete u zaštićenom području do daljnjeg - navodi se u saopštenju izraelske vojske stanovništvu.