latinica  ћирилица
02/10/2024 |  07:29 ⇒ 07:30 | Autor: sputniknews.com

Iran: Napad na Izrael - čin samoodbrane na koji imamo pravo

Raketni napad Irana na izraelsku teritoriju tokom noći bio je akt samoodbrane Teherana i u skladu je sa članom 51 Statuta Ujedinjenih nacija, ciljevi iranske strane bili su samo vojne baze i objekti koji imaju veze sa bezbjednošću, izjavio je tokom telefonskog razgovora sa kolegama iz Evrope i drugih zemalja ministar spoljnih poslova Irana Abas Arakči.
Iranska raketa (Foto: EPA/ATEF SAFADI) -
Iranska raketa (Foto: EPA/ATEF SAFADI)

- Islamska republika je samo iskoristila svoje pravo na legitimnu odbranu na osnovu člana 51 Povelje UN i (istovremeno) za svoje ciljeve odabrala isključivo vojne baze i (objekti) bezbjednosti - citira izjavu ministra zvanini Telegram kanal spoljnopolitičkog resora Irana.

Prema informaciji Ministarstva, Arakči je razgovarao telefonom sa kolegama iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i niza drugih zemalja o raketnom napadu Irana na Izrael, kao i napetosti u Pojasu Gaze i Libanu.

Iranski ministar je istakao da je islamska republika tokom dva mjeseca bila suzdržana usled "terorističkog napada Izraela u kom je poginuo šef palestinskog pokreta Hamas Ismail Hanije" i rasplamsavanja od strane Tel Aviva vojnog sukoba u Gazi i Libanu.

Ministar je takođe na kraju razgovora, ističe iranski resor, ponovo apelovao na sve zemlje da ulože napore u cilju prekida vatre, sprečavanja napada Izraela i eskalacije u regionu Bliskog istoka, posebno u Pojasu Gaze i Libana.

Ranije je Arakči objavio o završetku akcije Irana. Istovremeno je naglasio da će nove provokacije Tel Aviva izazvati još oštriji odgovor Teheran.

Iran je tokom noći izveo raketni napad na Izrael, ispalivši više stotina raketa, kao odgovor na ubistvo generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasrulaha i lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanije.