latinica  ћирилица
02/10/2024 |  09:01 | Autor: SRNA

Đurić: Srbija potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je da je Srbija nastupom na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, posvećenom desetogodišnjici te inicijative, još jednom potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Poslali smo snažnu poruku da ćemo sa svakim pojedinačno od naših susjeda snažno raditi da unaprijedimo ekonomsku saradnju, saobraćajnu povezanost, naučnu i omladinsku razmjenu, da radimo na tome da pitanja iz prošlosti rješavamo na način koji neće podrivati nacionalne interese nijedne od uključenih strana - istakao je Đurić.

Diskusije na forumu, ocijenio je šef srpske diplomatije, za Srbiju nisu bile nimalo lake, jer je moglo da se čuje dosta i otvorenih, ali i blago zaklonjenih ili prikrivenih napada na političke pozicije Srbije.

On je dodao da se trudio da pokaže da Beograd želi da konstruktivnim odnosom doprinese rješavanju problema u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim riječima, evropski partneri Srbije i domaćin skupa Njemačka, ministri iz Austrije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, kao i predstavnici Francuske, Italije i Poljske mogli su da se neposredno uvjere da Srbija ima normalan i razuman pogled prema odnosima u regionu.

Đurić je rekao da je u bilateralnim razgovorima sa kolegama ministrima ukazao i na veoma težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiju, izazvan nekoordinisanim i jednostranim potezima režima Aljbina Kurtija.