latinica  ћирилица
02/10/2024 |  09:54 | Autor: SRNA

Dom naroda: Za utorak zakazan nastavak u martu prekinute sjednice

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prekinute u martu zbog protivljenja bošnjačkih delegata da se raspravlja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se, između ostalog, predviđa odlazak stranih sudija iz ovog suda, zakazan je za utorak, 8. oktobar.
Dom naroda PS BiH - Foto: SRNA
Dom naroda PS BiHFoto: SRNA

Sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta kada su je napustili bošnjački delegati nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev srpskog delegata Želimira Neškovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se uređuju sastav, izbor, organizacija, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja u vezi sa radom Ustavnog suda BiH.

Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. jun, ali bošnjački delegati nisu došli, odbijajući da se raspravlja o tom zakonu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH praktično je u blokadi od marta, izuzev hitne sjednice koju je održao u julu i na kojoj su usvojeni budžet BiH za ovu godinu i zakoni bitni za evropski put zemlje.

Dnevni red sjednice Doma naroda nije mijenjan u odnosu na onaj iz marta, tako da bi delegati, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, trebalo da razmotre i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u, takođe Neškovićev prijedlog, kojim se predviđa uvođenje nulte stope PDV-a za određene vrste proizvoda.

PDV, prema ovom prijedlogu, ne bi bio obračunavan na sve vrste hljeba, sve vrste mlijeka, lijekove i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, te učila, informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Delegati bi trebalo, između ostalog, da razmotre u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, a koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, te davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova.