latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:43 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

MUP Srpske neće dozvoliti ugrožavanje bezbjednosnog ambijenta za izbore

Stanje bezbjednosti na području Republici Srpskoj je zadovoljavajuće. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je obezbjedilo da dosadašnji predzborni period za lokalne izbore u Republici Srpskoj proteknu u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez većih incidenata.
MUP kolegijum - Foto: Ustupljena fotografija
MUP kolegijumFoto: Ustupljena fotografija

Policijski službenici su uspješno obezbjedili 297 javnih skupova u predizbornoj kampanji, od čega 100 na otvorenom , a 197 u zatvorenom prostoru, a policija postupila je po svakoj prijavi i saznanju koje bi mogle da ugroze ovaj period, zaključeno je na stručnom kolegiju ministra Karana u Banjaluci.

Na stručnom kolegiju kojem su prisustvovali direktor policije Siniša Kostrešević i načelnici operatvinih uprava analizane su sve realizovane i planirane aktivnosti Štaba MUP-a za bezbjednost "Izbori 2024", te je konstatovano da će policijski službenici preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti sa ciljem omogućavanja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za održavanje lokalnih izbora u BiH, 6. oktobra 2024. godine na 2.042 glasačka mjesta u Republici Srpskoj.

Ponovljena je opredjeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da u saradnji sa tužilaštvima u Republici Srpskoj preduzmu sve potrebne mjere i radnje kako bi spriječili i sankcionisali one koji krše zakon u izbornom procesu za lokalne izbore koji se održaju 6. oktobra. Na dan izbora će biti dežurni timovi tužioca i policijskih službenika kako bi mogli da reaguju na bilo koju prijavu koja se tiče izvršavanja krivičnog djela, izađu na teren i rade uviđaje.

Ministar Karan je pozvao građane da svaku neregularnost, nuđenje novca, upućivanje prijetnji da neko glasa za nekoga ili ne glasa prijave policiji.