latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:45 ⇒ 10:55 | Autor: TANЈUG

Šopenovi dani u Beograd

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati djela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Na festivalu koji će trajati do 7. oktobra predstaviće se mladi talenti i vrsni pijanisti na koncertima u Beogradu i Novom Sadu.

U četvrtak, 3. oktobra, na programu je Podijum mladih talenata, u Gradskoj kući u Novom Sadu na kome će nastupiti mladi pijanisti, dobitnici nagrada na brojnim takmičenjima Aljoša Keserović (18) i Davud Vesnić (25) koji će izvoditi djela Baha, Šopena i Lista.

U petak, 4. oktobra, na programu su dva koncerta: Podijum mladih sa gostima - studentima Akademije umjetnosti u Novom Sadu, sa djelima Šopena i Lista i Koncert sa posvetom "Za Ivanu", u znak sjećanja na Ivanu Matijević, koja je kao posvećeni klavirski pedagog, osnivač i umjetnički direktor Festivala, tokom protekle decenije dala veliki doprinos podršci mladim talentima i razvoju kulture u našoj sredini i na kome će djela Frederika Šopena izvesti umjetnici - Ivanine kolege i prijatelji.

U subotu, 5. oktobra, nastupa pijanistkinja Kate Liu, američka internacinalna zvijezda mlađe generacije, dok je nedjelja, 6. oktobar, rezervisana za Koncertno veče pod svodovima Konaka, tokom koga će dvojica vrsnih beogradskih pijanista mlađe generacije izvesti djela Mokranjca, Betovena, Šopena i Lista.

Iste večeri na drugom koncertupredstaviće se pijanista Filip Madžunkov, predstavnik novog talasa mladih umjetnika, sa delima Betovana i Šopena.

Posljednjeg dana Festivala, 7. oktobra koncert će održati pijanista Vuk Božilović (31), resitalom "Apsolutno Šopen" u novosadskoj Sinagogi.

Festival će biti zaokružen koncertom iz ciklusa Odjeci, 28.oktobra, u sali Niškog simfonijskog orkestra, a na koncertu pod nazivom "Dva lica Šopena" predstaviće se pijanisti Marija Đukić i Neven Šobajić.

Beogradski Šopen Fest je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija koja slavi ime i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva, "pjesnika klavira" - Frederika Šopena i njegov cilj je promocija klasične muzike, pijanizma i mladih talenata iz Srbije i inostranstva.