latinica  ћирилица
02/10/2024 |  11:35 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Grad Banjaluka godinu dana nezakonito naplaćuje parking građanima (VIDEO)

Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku da je izmjena parking zona i poskupljenja istog, koju je donio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković neustavna. Objavom pomenute odluke u Službenom glasniku, na snagu bi trebalo ponovo da stupi stari pravilnik, ali i stare cijene.
Parking - Foto: RTRS
ParkingFoto: RTRS

Odluke Draška Stanivukovića aktuelnog gradonačelnika Banjaluke, o poskupljenju naplate parkinga i izmjenama parking zona neustavne su i zaobilaze zakonske okvire, jasan je Ustavni sud Republike Srpske.

Podsjećamo, parking u najvećem gradu Srpske skuplji je od početka oktobra prošle godine, što je izazvalo negodovanje građana.

- Srž razloga za ovakvu odluku leži u činjenici da u postupku donošenja ovog pravilnika gradonačelnik Grada Banjaluka nije pribavio saglasnost Skupštine Grada Banjaluka na cijenu komunalne usluge parkiranja vozila na javnim parkiralištima na području grada Banjaluka - navodi se u saopštenju Ustavnog suda Srpske.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika podnio je još prošle godine predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a, Boran Bosančić.

- Јedini nadležni organ koji može da donese takav pravilnik i reguliše pitanje parkinga jeste Skupština grada Banjaluka. To je jasno precizirano Zakonom o komunalnim djelatnostima. Očekujem da dođe do pojeftinjenja cijena parkinga, na način da tamo gdje je cijena bila dvije marke po satu, da bude marka, to je prva i nulta tona, zatim u drugoj zoni gdje je cijena bila marku da bude pola marke, a takođe bi došlo do smanjenja i kada je riječ o dnevnim kartama - naveo je Bosančić.

Građani jasni - neophodne su korekcije cijena.

Na ovaj način grubo su narušena prava potrošača, ali i nastavljena neslavna tradicija omalovažavanja građana, mišljenja su u Udruženju za zaštitu potrošača "Reakcija".

- Nakon takozvanih kartica prijateljstva, kartica zdravog odrastanja, sada smo imali godinu i nešto dana nezakonite naplate parkinga u Banjaluci. Svaka nezakonita naplata usluga po višim cijenama od propisanih nije po zakonu i ugrožava prava potrošača - istakao je Dragan Јošić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija".

Pravilnik koji je gradonačelnik samoinicijativno donio 22. septembra 2023. godine, ovom odlukom je stavljen van snage, nakon čega slijedi objavljivanje u Službenom glasniku, kao i vraćanje na snagu starog pravilnika, ali i starih cijena.

Građani pitaju, ko će refundirati novac zbog ove odluke koja im je godinu dana praznila džepove?