latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:19 | Autor: RTS

Čović: Pešić ima otvoren poziv, moramo da zaustavimo vrijeđanje

Novi predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović rekao je na konferenciji za medije u Beogradu da je prvi prioritet izbor selektora muške i ženske seniorske reprezentacije, ali je naglasio da nije bitna samo seniorska košarka.
Nebojča Čović  (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Nebojča Čović (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Dan nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine izabran za novog predsjednika Košarkaškog saveza Srbije, Nebojša Čović je izašao pred novinare na konferenciji za medije u Beogradu.

Čović je istakao da je prvi prioritet izbor selektora muške i ženske seniorske reprezentacije Srbije, ali je naglasio da nije bitna samo seniorska košarka.

- Svetislav Pešić ima otvoren poziv za rad, nema tu ni spektakla ni spekulacija. Pešić je logično rješenje zbog kontinuiteta. Igrači isto razmišljaju, samo da vidimo da li i on tako misli. Bilo bi dobro da nastavi. Postoji želja da dođemo do prve zlatne medalje kao Srbija. Imamo četiri srebra i bronzu. Evropsko prvenstvo nam je interesantno, za to nam treba Pešić. Ako ne ostane biće da smo nesposbni, ali mi ćemo imati sa njim kontakt i ako ne ostane - rekao je Čović.

Najavio je da će biti ukinuto košarkaško državaljanstvo.

- Svako ko je državljanin Srbije ima prava kao drugi državljanin. I dječaci i djevojčice koji imaju državljanstvo Srbije iz drugih zemalja ne treba da se tretiraju kao stranci, gledaćemo sve da tretiramo po Fibinim pravilima. Potpredsjednici će držati svoje sektore, držaće se piramida, da svako drži svoj resor i odgovara za sve te poslove. Zajedno ćemo postaviti dobre međuljudske odnose koji su nam potrebni - rekao je Čović.

Istakao je da će mediji informacije dobijati na vrijeme i da nije zabranjeno nijedno pitanje.

- Ne treba da mistifikujemo neke stvari, dobijaćete informacije na vrijeme. I želim da budete dobronamjerni, nama ne treba ništa zlonamjerno, nije zabranjeno nijedno pitanje - naglasio je novi predsjednik KSS.

Što se tiče klupskih interesa, Čović napominje da su klubovi baza.

- Posjetićemo regione, koje treba da iskoordinira potpredsjednik Јovičić, a onda će biti i prva sjednica Upravnog odbora - rekao je Čović.

Najavio je "nultu toleranciju" na kršenje regularnosti.

- Biće puno otpora, u sport se uvukla korupcija. Moramo da zaustavimo vrijeđanje. Vrijeđate državu koja daje pare, mi imamo jednu državu - poručio je Čović.

Kada je u pitanju izbor između regionalne ABA i domaće lige, Čović je istakao da je za jaku domaću ligu.

- Samo da dođemo do toga gdje ona vodi. Mi moramo da nađemo način i put kako idemo u Evropu. Postoje dva puta, jedan je ovaj preko ABA lige, on vas košta milion evra, možda sljedeće godine bude i dva. Nema tu posebnih pristupa i pravila. Vidjećemo, dragocjeno je svako mišljenje - poručio je Čović.

Nebojša Čović je na mjestu predsjednika KS Srbije zamijenio Predraga Danilovića, koji je odlučio da se ranije povuče sa funkcije iako mu je mandat isticao u decembru.

Zbog izbjegavanja sukoba interesa, Čović je podnio ostavku na mjesto predsjednika KK Crvena zvezda.