latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:51 | Autor: TANЈUG

Zvezdara teatar slavi rođendan: Premijera predstave "Udovica živog čoveka" 6. oktobra

Reditelj i pisac Dušan Kovačević je rekao da je pozorišni komad "Udovica živog čoveka" pisao dugo i da mu je drago što je završena u vrijeme obilježavanja 40. rođendana pozorišta "Zvezdara teatar" gdje će biti premijerno odigrana 6. oktobra.
Pres konferencija povodom premijere predstave "Udovica živog čoveka" (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić) -
Pres konferencija povodom premijere predstave "Udovica živog čoveka" (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Kovačević je rekao da je priča predstave skrivena u naslovu koji je "pomalo ironičan".

- Prepleteno je nekoliko priča, a centralna je o nasilju. O ugroženosti od čovjeka ili porodice, od strane države ili grupe koja vrši prisilu - objasnio je Kovačević.

On je rekao da se nasilje dešava kada nadležni ne rade svoj posao pa ljudi preuzimaju ulogu pravde.

- Riječ je o nasilju nad ženama i nad slabijima uopšte. Sve što pričam bilo bi užasno da nije začinjeno komedijom da bi moglo da se gleda i sluša - dodao je Kovačević.

Glumica Јelena Đokić je rekla da je igrajući u predstavi "odigrala jednu od najvažnijih sudbina".

- Ova predstava je vapaj da dozvolimo ljepotu i nježnost - rekla je Đokić.

Prema njenim riječima, kada je dobila poziv da tumači ulogu Marte, Kovačević je istakao da je uslov bio da svi budu iste krvne grupe.

- U početku nisam razumjela, ali vremenom sam shvatila zašto - naglasila je Đokić.

Glumica Sunčica Milanović izrazila je radost što igra u komadu reditelja čijih je 12 predstava odigrano na sceni Zvezdara teatra.

- Proces je bio kratak i zahtjevan, ali nije bio težak. Uspjeli smo da postanemo zajedno krvna grupa o kojoj Јelena priča - rekla je Milanović.

Glumica Nela Mihajlović je rekla da je Kovačevićev komad posvećen "slavi žena".

- Ovo je treći ili četvrti lik koji tumačim kod Duška, i polako počinjem da vjerujem da samo za mene piše uloge. Zadovoljstvo je raditi sa Mikijem, Јelenom i mladim glumcima - rekla je Mihajlović koja će na sceni oživjeti lik Sofije - Soje.

Glumac Miodrag Miki Krstović je saradnju glumačke i autorske ekipe opisao kao "osjećanje puno poštovanja i ljubavi".

- Znamo u kakvom vremenu živimo i komad o tome govori. Kada bi bilo bar deset posto ljubavi i poštovanja koje smo mi imali na setu Srbija bi bila bolje mjesto - naglasio je Krstović koji tumači lik Vojina - Voje.

Premijere su zakazane i za 7. i 8. oktobar, a prve reprize za 16, 17. i 20. oktobar. To je ujedno i Zvezdarina 94. premijera od osnivanja pozorišta. Zatim slijede gostovanja u Hrvatskoj, u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".