latinica  ћирилица
02/10/2024 |  15:20 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Galijašević: Proslava napada Irana na ulicama Sarajeva ogledalo stanja duha

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da proslava napada Irana na Izrael na ulicama Sarajeva predstavlja ogledalo stanja duha, političkog i vjerskog identiteta koje vlada kod sarajevskih muslimana koji su, kako kaže, orijentisani na rat i radikalnu percepciju islama.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je ukazao da, bez obzira što ta radikalna percepcija islama dolazi od šiitskog iranskog islama, a bosanski muslimani su suniti, kada bilo koji muslimani ratuju sa Izraelom, taksisti i neke strukture će izaći na ulice.

- Sve će to tajno organizovati političke strukture. Političari koji kukavički šute o stradanjima ljudi na Bliskom istoku u stvari stoje iza organizacije ovakve proslave kako bi poslali poruku i Iranu i islamskom svijetu da u Sarajevu još uvijek živi radikalni islamizam - naveo je stručnjak za bezbjednost za Srnu.

On je podsjetio i na događaj na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, gdje je tokom svečanosti kadet iz BiH odbio da se rukuje s ministrom odbrane Klaudijom Taner iz vjerskih razloga.

- Događaj na Terezijanskoj vojnoj akademiji i proslava iranskih napada na Izrael su samo potvrda načina, mentaliteta i stanja duha koji vlada u Sarajevu. Iran je vrlo prisutan u Sarajevu - naglasio je Galijašević.

On smatra da je nakon Pogorelice, kada su 1996. godine američke trupe sa SFOR-om intervenisale i pohapsile iranske instruktore, smijenile ministra odbrane Hasana Čengića i ministra unutrašnjih poslova Bakira Alispahića, Iran ipak ostao da djeluje u Sarajevu.

- Iran ima svoju televiziju "Sahar" i "Behar", te osam časova programa na tzv. bosanskom jeziku. Imaju svoj naučnoistraživački institut "Ibn Sina", koji je u stvari obavještajni centar, kao i kulturni klub koji je u ratu 1994. godine otvorio Ali Akbar Velajati, ministar inostranih poslova Irana. Iran ima 20- velikih humanitarnih organizacija - naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, iz nekog razloga Zapad nije želio da protjera Iran iz Sarajeva, smatrajući da tako može da napravi ravnotežu u odnosu na vehabijski islam.

- Zapad je u stvari htio da kontroliše globalni terorizam i radikalne islamiste iz BiH, te nikad nije htio da se obračuna sa njima. Zapad je smatrao da prisustvo Irana doprinosi slabljenju vehabijske strukture džamije Kralj Fahd, ostataka odreda El mudžahedin i strukture AID-a - smatra Galijašević.

On je ukazao da treba zaustaviti rat na Bliskom istoku koji danas više nego ikad treba sporazume i dogovaranja.

- Kako to uraditi kada aplaudirate ratu koji je započeo Iran i koji ima potpuno novu dimenziju, te se može pretvoriti u globalni vojno-politički sukob velikih sila u kojem s jedne strane učestvuju Rusija i Kina, a SAD, NATO i EU sa druge - upitao je Galijašević.

Nakon sinoćnjeg iranskog napada na Izrael na ulicama Sarajeva organizovano je "slavlje". Kako su javili federalni mediji, na sarajevskim ulicama organizovan je defile automobila.