latinica  ћирилица
02/10/2024 |  16:49 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Јoš jedna potvrda da je Rusija iskren prijatelj Srpskoj; Medvedev i Lavrov pisali predsjedniku Dodiku

Јoš jedna potvrda da je Rusija iskren prijatelj Republici Srpskoj. Predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, stigla su pisma podrške ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i predsjednika Sveruske političke partije "Јedinstvena Rusija" Dmitrija Medvedeva.

Lavrov i Medvedev istakli su da Rusija sa zabrinutošću prati kako zapadni akteri istrajno ruše dejtonske principe unutrašnjeg uređenja BiH, ističući odlučnu i principijelnu podršku Rusije u odbrani Dejtona.

Pisma ruskih zvaničnika, Miloradu Dodiku uručio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Predsjednik Srpske zahvalio se na otvorenoj podršci Rusije, koju kontinuirano pruža Republici Srpskoj.

Podrška srpskom narodu i Republici Srpskoj ponovo stiže iz Ruske Federacije i to od Sergeja Lavrova i Dmitrija Medvedeva. U pismu podrške predsjedniku Dodiku, ruski zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog stalnih pritisaka i udara na Srpsku i njenog predsjednika.

Lavrov je u pismu Dodiku naglasio da je Rusija odlučna i da će i ubuduće sprovoditi principijelnu i odgovornu liniju, radi odbrane Dejtona, jačanja mira na Balkanu, razvoja jednakopravne i uzajamno korisne saradnje sa Srpskom.

- Sa zabrinutošću pratimo kako zapadni akteri istrajno ruše dejtonske principe unutrašnjeg uređenja BiH, svjedočimo aktivnim pokušajima skraćivanja neotuđivih ustavnih prava konstitutivnih naroda. Vidi se da se prije svega na udaru nalazi Republika Srpska, Vi lično i Vaši saradnici jer branite zakonite i međunarodnim pravom interese srpskog naroda i dajete otpor neokolonijalnoj politici Zapada - navedeno je u pismu Lavrova.

Predsjednik Sveruske političke partije Јedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev u pismu predsjedniku Srpske, naveo je da Rusija sa dubokom zabrinutošću prati razvoj situacije na Balkanu i u BiH. Nepokolebljivost, kojom se srpski narod suprotstavlja agresivnoj zapadnoj politici, braneći svoje nacionalne interese, izaziva ogromno poštovanje, istakao je Medvedev.

- Sa žaljenjem uočavamo oživljavanje nekadašnjih kolonijalnih praksi Zapada, koji nastoji da uspostavi totalnu kontrolu nad narodima regiona i da ih pretvori u bezvoljne i obespravljene satelite koji bespogovorno izvršavaju komande spolja.Faktički Vi lično se nalazite na prvoj liniji nove etape narodnooslobodilačke borbe i hrabro se odupirete spoljnom pritisku, koji često prelazi sve zamislive moralno-etičke i pravne granice - navodi Medvedev.

Pisma podrške Lavrova i Medvedeva predsjedniku Dodiku, uručio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, koji je u Banjaluci razgovarao s predsjednikom Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je zahvalio na podršci, ističući da je ta kontinuirana podrška Srpskoj od velikog značaja i naglasio da je Republika Srpska siguran partner Rusiji.

- Za razliku od zapada koji uvijek ovdje pokušava da nas nešto kazni, da nam nešto uradi, a hoće neku empatiju prema njima za razliku od Rusa koji ne propuste priliku da kad je god važno Republici Srpskoj požele sve najbolje putem mene, predsjednika Republike. Tu morate da budete zahvalni nemate šta drugo da uradite - poručio je Dodik.

Dodik je sa Kalabuhovim razgovarao i o njegovoj predstojećoj posjeti Rusiji, na samit BRIKS-a u Kazanju.

- Kao gost posmatrač Republika Srpska nema kapacitete države da bi to mogla ali ću pokušari da predstavim mogućnost da izuče osnivači i vođe toga pokreta da vide da li neke pokrajine autonomne oblasti mogu da budu članice toga velikog saveza da li je to uopšte moguće. Ali sama činjenica da ću da budem pozvan i da budem uopšte na tom mjestu je veliko priznanje samoj Republici Srpskoj i našoj politici - naveo je predsjednik Srpske.

A da je politika Republike Srpske koju vodi njen predsjednik ispravna i da je to pravi put od kog ne treba odustajati, potvrdili su i najviši ruski zvaničnici. Lavrov je Dodiku poželio otpornost, hrabrost i uspjehe u patriotskim poduhvatima, a bratskom srpskom narodu sreću i prosperitet.

Medvedev je naveo da nepokolebljivost srpskog naroda i njenog predsjednika Milorad Dodika u suprotstavljanju agresivnoj zapadnoj politici izaziva ogromno poštovanje i istakao uvjerenje da će ruski i srpski narod zajedničkim naporima obezbijediti trijumf tradicionalnih vrijednosti.