latinica  ћирилица
02/10/2024 |  16:55 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Bolnica "Sveti apostol Luka" počela sa preseljenjem; Svi pacijenti prebačeni u novi objekat (VIDEO)

Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju počela je preseljenje u novi objekat u naselju Usora i svi pacijenti iz starog objekta premješteni su u novi objekat. Plan je da se sve službe na novu lokaciju presele do petka i da se svi pacijeneti od ponedjeljka, 7.oktobra, upućuju u novi objekat.
ЈU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ЈU Bolnica "Sveti apostol Luka" DobojFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Da ne bi došlo do zabune, iz bolnice pacijentima savjetuju da prije nego krenu na pregled ili kontrolu, nazovu lokalnu službu za koju imaju uputnicu da bi dobili tačne informacije na koju lokaciju treba da odu. Služba za radiologiju preseljena je u novi objekat.

Prvi radni dan na novoj lokaciji, zaposleni se navikavaju na nove uslove. Raspolažu novim aparatom za magnetnu rezonancu, dva rendgena, mamografom i deksa skenerom.

- Danas smo još raspoređeni na dvije lokacije u staroj i novoj bolnici. Tako da je ovdje sada tri rendgen tehničara koji rade zajedno sa mnom i biće doktor, a u staroj bolnici je isto ostao jedan manji broj rendgen tehničara i doktora - kaže Dušan Đukić, glavni tehničar radiologije.

Dijagnostičke jedinice već su preseljene na novu lokaciju, do kraja dana trebalo bi da u novom objektu budu i sve internističke grane. Ipak, najzahtjevniji posao, preseljenje Odjeljenja hirurgije, tek predstoji.

- Složeniji su uslovi što se tiče hirurgije, imamo potpuno novi koncept rada. Sada u novoj bolnici imamo i operacioni blok u kojem se nalazi pet sala za elektivni program svih hirurških grana u našoj bolnici - navodi Slaviša Preradović, specijalista anestezije i reanimacije.

Predrag Ostojić, tehničar u Urgentnom bloku ističu da su oni spremni, mada se još uvijek sve hitnoće i sve što treba radi na lokaciji stare bolnice.

U preseljenju su angažovani svi zaposleni, a na raspolaganju su kadar ali i vozila domova zdravlja sa područja dobojske regije.

- Svi pacijenti čije je zdravstveno stanje dozvoljavalo da se otpuste na kućno liječenje jutros su otpušteni iz bolnice. Mi smo uspjeli da taj broj pacijenata smanjimo na 150 jutros, baš zbog lakšeg transporta pacijenata - rekla je Snježana Katanić, glavna sestra Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj.

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje 330.000 stanovnika dobojske regije, ali i djela Federacije BiH. Uvođenjem novih dijagnostičkih procedura u dobojskoj Bolnici, očekuje se i smanjnje broja pacijenata koji će biti upućivani na UKC Republike Srpske.

- Postojanje angio sale će pacijentima dobojske regije dati mogućnost da što brže i što prije dođu do potrebne pomoći. Kvalitet dijagnostike, ali i kvalitet urgentnog centra, sigurno je od velike koristi - poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nova bolnica raspolaže sa 450 krevata, a svaka bolesnička soba ima mogućnost da se transformiše u jedinicu poluintezivne njege. U izgradnju i opremanje ove medicinske ustanove, iz republičkog budžeta uloženo je 104 miliona maraka.