latinica  ћирилица
02/10/2024 |  17:16 ⇒ 19:14 | Autor: SRNA

Tadić: Koga se to plaše Oružane snage BiH?

Pravnik Ognjen Tadić upitao je danas ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, zar nije zaista simptomatično da se upravo u ovom trenutku, pred same lokalne izbore, pojavljuju navodne prijetnje Oružanim snagama BiH.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

 - Koga je uopšte do sada bilo briga za njih? - pita Tadić, nakon što je Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potvrdila da "intenzivno radi na pronalasku IP adrese lica koje je uputilo prijetnju da se u vojnim objektima Oružanih snaga BiH nalaze eksplozivne naprave".

Prema njegovim riječima, ako se te prijetnje dovode u vezu sa najnovijim sukobima na Bliskom istoku, onda se prvo mora saopštiti koga se to plaše Oružane snaga BiH - da li Izraela ili Irana?

Tadić za Srnu kaže da kod domaće javnosti preovladava mišljenje da Oružanim snagama najveću opasnost predstavljaju oni njihovi oficiri koji se ne rukuju sa ženama, a takve ne samo da ne udaljavaju iz službe, nego ih šalju na strane vojne akademije da nas sve zajedno blamiraju svojim iracionalnim postupcima.

- Zato se ne smije olako preći preko činjenica da se prijetnje pojavljuju baš sada kada se predstojeći izbori održavaju po pravilima /njemačkog turiste/ Kristijana Šmita, da ih sprovodi njemu lojalna Centralna izborna komisija BiH i da nakon propalog tendera za izbor firme koja će prevoziti izborni materijal sada taj materijal prevoze pripadnici Oružanih snaga BiH kojima upravlja ministar Helez, inače potpredsjednik SDP-a BiH čiji je predsjednik Šmitovom odlukom o suspenziji Ustava FBiH na jedan dan sjeo u stolicu federalnog premijera - upozorava Tadić.

Ko garantuje, pita on, da sve ovo sa navodnim prijetnjama nije običan trik kojim se pokušava onemogućiti lica zadužena za civilni nadzor izbornog procesa da adekvatno pristupe vojnim transportima koji voze i pri tom u svojim rukama imaju izborni materijal?

- Prema političkoj atmosferi, evidentno je da Šmit ne može očekivati da će mu, kao što je želio, ovi lokalni izbori poslužiti da nametne drugačiju politiku Republike Srpske u odnosu na činjenicu da je on nelegalni uzurpator funkcije visokog predstavnika. Moramo se zato zapitati da li je sa svojim podanicima smislio opakiji plan da dođe do istog cilja, i to preuzimajući kontrolu na izbornim materijalom i putem falsifikovanja izbornih rezultata? - kategoričan je Tadić.

Tadić napominje da se BiH od 1996. godine i onoga što je radila Privremena izborna komisija, pa do danas, nagledala svega i svačega, zbog čega je "legitimno paziti da strancima i onim snagama koje su u Federaciji BiH direktno instalirani na vlast ne padne na pamet da ponove takvu nedemokratsku i falsifikatorsku praksu s ciljem nametanja /nelegalnog/ Kristijana Šmita i u Republici Srpskoj".