latinica  ћирилица
02/10/2024 |  18:17 | Autor: TANЈUG

Narodno pozorište slavi 160. godina rođenja Branislava Nušića

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će 160 godina od rođenja Branislava Nušića obilježiti tokom oktobra događajima nazvanim "Slavimo Nušića".
Predstava "Sumnjivo lice" (Foto: Narodno pozorište Srpske) -
Predstava "Sumnjivo lice" (Foto: Narodno pozorište Srpske)

- Od 4. do 31. oktobra odigraće se tri predstave iz repertoara Narodnog pozorišta, kao i pet gostujućih komada u izvođenju pozorišta iz Srbije i regiona, a biće otvorena i izložba posvećena ovom izuzetnom dramskom piscu, dramaturgu, upravniku pozorišta, teoretičaru pozorišta - naveli su iz Narodnog pozorišta.

Kako je navedeno, Nušić je dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umjetnosti o čemu svjedoči činjenica da su njegova djela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet.

Predstava "Gospođa ministarka" Šabačkog pozorišta otvoriće manifestaciju 4. oktobra na sceni "Raša Plaović", a rediteljka Olja Đorđević je radnju iz 1929. izmjestila u devedesete godine prošlog vijeka, "sa asocijacijama na politička, muzička i druga dešavanja karakteristična za taj period".

- Iste večeri, na Velikoj sceni, ansambl Narodnog pozorišta izvešće "Mister Dolara". Komedija, u režija Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, je predstava za prave pozorišne sladokusce koja, uz jedinstven autorski pečat, donosi na scenu i originalnu tehno muziku.

Narodno pozorište Sombor gostovaće 13. oktobra na sceni "Raša Plaović" sa "Sumnjivim licem" u režiji Јagoša Markovića (1966-2023), rečeno je u saopštenju.

Komad "Sumnjivo lice" reditelja Milana Neškovića odigraće 19. oktobra Narodno pozorište Priština, a 22. oktobra Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Ivana Plazibata.

- Predstava "Ožalošćena porodica", u režiji Markovića, koju dramski ansambl Narodnog pozorišta izvodi sa velikim uspjehom već sedam sezona, biće odigrana 14. oktobra na Velikoj sceni.

Na godišnjicu Nušićevog rođenja 20. oktobra, u foajeu Druge galerije biće otvorena izložba "Branislav Nušić - Slučaj jedne sobe", Legata Branislava Nušića u Muzeju grada Beograda.

Predstava "Vlast", zasnovana na nedovršenom komadu Nušića i dijelovima iz još nekoliko njegovih komedija koje pripadaju istom tematsko-motivskom korpusu vlasti, u adaptaciji i režiji Neškovića, i izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta biće odigrana istog dana na sceni "Raša Plaović".

Manifestacija "Slavimo Nušića" biće zatvorena 31. oktobra gostovanjem Narodnog pozorišta Sombor koje će na Velikoj sceni izvesti njegovu "Protekciju", u adaptaciji i režiji Neškovića.