latinica  ћирилица
02/10/2024 |  21:34 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Sredstva predsjednika za gradnju pet vrtića u Banjaluci (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je spreman da iz sredstava predsjednika finansira gradnju pet vrtića u Banjaluci i u ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj u kojima djeca čekaju na mjesto u predškolskim ustanovama ovog tipa.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- U narednih godinu do dvije u Banjaluci će biti izgrađeno pet vrtića koji će prihvatiti uglavnom po 500 djece, zavisno od mjesta na kojem će biti izgrađeni. Time će 2.5000 djece koja su na čekanju biti riješeni. Novac ću obezbijediti iz sredstava prdsjednika i doniraću gradu Banjaluka svih pet vrtića. To ću učiniti i u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske gdje ima djece na čekanju - u Trebinju, Istočnom Sarajevu ili bio gdje drugo - istakao je Dodik u Teleringu.

On je naveo da bi izgradnja tih pet vrtića trebalo da počne šest mjeseci nakon određivanja tačnih lokacija tamo gdje to regulacioni planovi dozvoljavaju.

- Rekao da ću izdvojiti kompletan novac za izgradnju tih pet vrtića iz sredstava koja imam kao predsjednik - istakao je Dodik.

On je rekao da se državnici mjere po onome što ostave iza sebe i da zna šta je sve urađeno u Banjaluci od kada je na vlasti.

Naveo je da je riješen problem gužvi vezano za zapadni i istočni tranzit, kao i problem grijanja i nestašice vode u centralnom dijelu grada. Takođe, dodao je, stimulisana je gradnja više stambenih jedinica u 15 godina, izgrađene avenije i doveden investitor za tržni centar Delta.

- Banjaluka je u prošlom sistemu bila zapuštena od strane Sarajeva koji je koncentrisao sav novac. Banjaluka je bila u poluzavršenom stanju, istočni i zapadni tranzit nije bio završen... Nezavršen je bio projekat UKC-a, morali smo od početka da rješavamo imovinske odnose, da dobijemo dozvolu, modernizujemo postojeće stanje i izgradimo jedan od najsavremenijih kliničkih centara, kao i da osposobimo kadrove - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će biti sredstava za sve planirane projekte putne infrastrukturne u Srpskoj, da Republika Srpska ima prijatelje i da nije bez alternative.

- Nisu samo Amerikanci ti koji nešto mogu. Mogu i kineske i neke druge firme. Mi sa njima pravimo aranžmane, to ne možete da zaustavite. Možete da pričate koliko god hoćete, ali Republika Srpska nije bez alternative, što se i vidi - rekao je Dodik.

On je istakao da će se u septembru iduće godine, kada bude pušten auto-put od Rače do Bijeljine, iz Bijeljine u Beograd stizati za 45 minuta.

- To su promjene. To niko ne može da ospori. Nastavljamo dalje. Mislim da ćemo do kraja godine početi izgradnju dionice auto-puta od Bijeljine do Brčko distrikta. I to je već završeno sve. Ostalo je još da se kineska kompanija kao izvođač uvede u radove - rekao je Dodik.

On je rekao da je ugovorena i izgradnja autoputa od Brčko distrikta prema Vukosavlju, dodajući da su na toj dionici u toku pripremni radovi.

- Naša cilj je da od Banjaluke preko Modriče i Bijeljine stignemo auto-putem do Beograda i na taj način se povežemo. U isto vrijeme gradimo i radimo brze ceste. Od Bijeljine prema Zvorniku, od Zvornika do Pala - rekao je Dodik i dodao da je želja da se izgradi brza cesta ili auto-put od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Kada je riječ o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, Dodik je rekao da se, iako se Srpska nalazi pred brojnim pritiscima, klevetama i omalovažavanjima sa strane, ali i od političara sa nivoa BiH, neće baviti njima u narednom periodu, već isključivo Republikom Srpskom.