latinica  ћирилица
03/10/2024 |  07:20 | Autor: RTRS

Upozorenje na obilne padavine i jak vjetar

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje za naredne dane zbog obilnih padavina i jakog vjetra.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

Danas se očekuju značajne količine kiše na zapadu Republike Srpske, dok će tokom dana, u večernjim časovima i tokom noći, intenzivne padavine zahvatiti i Hercegovinu.

Prema prognozi, u Hercegovini će se obilne kiše nastaviti i u petak, 4. oktobra, u jutarnjim satima, dok će u ostalim dijelovima kiša biti slabijeg intenziteta. Najmanje padavina očekuje se na krajnjem istoku i sjeveroistoku zemlje.

Na zapadu Republike Srpske prognozira se količina kiše od 40 do 80 mm, dok se u pograničnim dijelovima Hrvatske sa BiH očekuje preko 100 mm. U Hercegovini se predviđa ukupna količina od 70 do 120 mm kiše.

Zbog obilnih padavina u kratkom vremenskom periodu, moguće su bujične poplave, problemi s oborinskim vodama, kao i povećanje vodostaja rijeka, posebno na slivu Une. Urbane zone mogle bi se suočiti s izazovima u odvođenju vode.

Osim kiše, u četvrtak i petak ujutro očekuje se jak vjetar. U Hercegovini će vjetar dostizati olujne udare s brzinom od 50 km/h do 80 km/h, dok će na sjeveru i sjeveroistoku vjetar biti slabijeg intenziteta.

Građanima se preporučuje oprez, posebno u regijama gdje se očekuju obilne padavine i jak vjetar.