latinica  ћирилица
03/10/2024 |  07:35 | Autor: TANЈUG

Štrajk u američkim lukama blokirao istovar stotina kontejnera s kafom

Istovar stotina kontejnera sa uvezenim zrnima kafe u lukama na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država zaustavljen je zbog štrajka radnika na pristaništima, što je pogoršalo već ionako oskudnu ponudu kafe u zemlji.
Luka Njujork (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Luka Njujork (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Kašnjenja u isporuci uvezene kafe američkim korisnicima mogla bi dodatno da poveća cijene zrna kafe, koje su prošle nedjelje dostigle višegodišnje maksimume, prenio je Rojters.

Zalihe kafe u SAD su na najnižem istorijskom nivou, kažu trgovci, jer su uvoznici izbjegavali da gomilaju zalihe kako bi smanjili troškove skladištenja tokom perioda visokih kamata.

Oko 45.000 radnika na pristaništima u 36 luka, članova Međunarodnog udruženja brodara, počelo je juče ujutro obustavu rada nakon što je postojeći ugovor između njih i luka istekao u ponoć, štrajkuju od juče zbog, kako navode, nedovoljnih plata i straha od gubitka posla nakon planirane automatizacije na pristaništima, objavio je AP.

Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je ranije danas da je vrijeme da vlasnici luka riješe štrajk zato što blokira isporuke robe u SAD.