latinica  ћирилица
03/10/2024 |  08:13 ⇒ 10:24 | Autor: RTRS

Lazić: Bolnica "Sveti Vračevi" jedna od najrespektabilnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj (VIDEO)

ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini danas je jedna od najrespektabilnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj gdje se obavljaju najsloženiji operativni zahvati. To je potvdio i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar tokom nedavne posjete ovoj ustanovi, rekao je direktora bolnice Mikajlo Lazić.
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina - Foto: RTRS
Bolnica "Sveti Vračevi" BijeljinaFoto: RTRS

Lazić je u našem Јutarnjem programu naglasio da posjeta ministra Lončara znači mnogo za ovu ustanovu i da je ona dokaz  dobrog rada i saradnje sa zdravstvenim ustanovama iz Srbije.

- Mi ljekari sa ovog područja smo se uglavnom školovali u Beogradu ili Novom Sadu i gotovo svi smo tamo odradili specijalizacije. Imamo jako dobre veze sa kolegama iz Srbije i posjeta ministra Lončara je kruna te dugogodišnje saradnje. On nam je dao podršku da i u buduće idemo krupnim koracima naprijed - rekao je dr Lazić.

On je napomenuo da je 2013. godine Bolnica "Sveti Vračevi" otvorena kao prva u nizu u projektu Vlade Srpske za revitalizaciju zdrvstvenih ustanova.

- Prije toga smo imali staru bolnicu paviljonskog karaktera, a nova bolnica nam je dala dodatni impuls za razvoj stručnosti i novih medicinskih procedura koje danas radimo - naveo je Lazić.

Kaže da Bolnica "Sveti Vračevi" ne oskudijeva u stručnom kadru.

- Imamo veliki broj konsultanata ljekara iz Srbije koji dolaze po potrebi, a neki su i stalno zaposleni. Imamo stručnjake iz svih grana medicine i specijaliste iz svih oblasti koji, osim što liječe i dodatno edukuju naš kadar. Sve to je dovelo do toga da imamo veliko povjerenje stanovništva u naš zdravstveni sistem - ističe direktor Bolnice.

Lazić, koji je doktor već 25 godina, trenutno je direktor bolnice, a na tu poziciju je došao sa mjesta načelnika dječije hirurgije i ortopedije. On ističe da, ukoliko postane gradonačelnik Bijeljine, bolnica ima odlične ljekare u ovoj oblasti koji ga mogu naslijediti.

- Na primjer, doktorica Branka Dakić koja je odličan dječiji hirurg i jedan od najboljih koja je specijalizirala u Tiršovoj bolnici u Beogradu i koja je medicinu završila za prosjekom većim od 9,7. Imam veliku sreću da imamo ljude koji će preuzeti moj posao - rekao je Lazić.

On je naglasio da je bivši ministar zdravlja Srbije, čuveni neurohirurg Danica Grujičić, prilikom posjete Banji Dvorovi rekla da se ne može načuditi da propada takav banjski biser gdje je temperatura vode na izvoru 75 stepeni.

- Banja Dvorovi je bila jedna od prvih banja sa velikom perspektivom sa više od 10 specijalista. Međutim, došlo je do nebrige i urušavanja ove ustanove gdje trenutno radi samo jedan doktor. Nadam se da ćemo ovaj prirodni resurs podići na noge i da ćemo banji dati mjesto koje joj pripada - naglasio je Lazić.

On je dodao da se mora ulagati kako bi se obnovili kapaciteti i infrastruktura banje koja, kako kaže, datira još iz 90-tih godina.

- Vjerujem da će ulaganjem doći do njenog razvoja, a za to nam je potrebno od 25 do 50 miliona maraka - istakao je Lazić.