latinica  ћирилица
03/10/2024 |  08:31 | Autor: SRNA

Nuždić: Maksimalno uozbiljiti sudski proces protiv Dudakovića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić pozvao je pravosudne institucije BiH da uozbilje sudski proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, da se ispoštuju principi Strategije za rad na predmetima ratnih zločina i da se ročišta kontinuirano održavaju.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

- Sudski proces protiv Dudakovića je farsa, jer optuženi drži motivacione govore, primaju ga najviši zvaničnici iz reda bošnjačkog naroda, nesmetano ulazi u arhive, a ročišta se odgađaju u nedogled - rekao je Nuždić Srni.

On je napomenuo da su optužnicom protiv Dudakovića i ostalih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH obuhvaćeni zločini nad Srbima počinjeni 1995. godine, te da se na njeno potvrđivanje čekalo 23 godine, da suđenje traje punih šest godina i da još nema prvostepene presude.

- Јedino Sud BiH zna da li će Dudaković biti osuđen, a mi se samo možemo zapitati koliko će do tada biti živih svjedoka i žrtava, ali i optuženih - naglasio je Nuždić.

On je istakao da je Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina, iako kvalitetan dokument, ostala samo mrtvo slovo na papiru, jer je evidentno da ni produženi rok za procesuiranje neće biti ispoštovan.

- Godinama postoji problem i sa licima koja se nalaze u drugim zemljama, a osumnjičena su i optužena za ratne zločine. Najveći problemi o ovim pitanjima su u odnosima sa Hrvatskom - naveo je Nuždić.

Prema njegovim riječima, ma koliko se potenciralo pitanje procesuiranja u Srbiji statistički podaci idu u prilog tezi da Srbija procesuira predmete ratnih zločina, te da je do sada na desetine pravosnažno okončano.

- Na drugoj strani, Hrvatska ne prihvata optužnice Tužilaštva BiH i svaki predmet protiv svojih državljana vraća u fazu istrage, pod uslovom da prihvati da se uopšte bavi postupkom - rekao je Nuždić.

On je ukazao na veliku štetu koja je napravljena ovakvim djelovanjem, te naveo da
o tome govori i činjenica da je zloglasni Pero Vincetić, koji je optužen za strašna nedjela, prevashodno silovanja u Hrvatskoj, preminuo kao slobodan čovjek, nakon što je godinama bezuspješno traženo njegovo procesuiranje.

Pred Sudom BiH vodi se sudski postupak protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika ovog korpusa zbog zločina nad Srbima počinjenih na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 lica, progone i uništenje vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, sudi se Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.