latinica  ћирилица
03/10/2024 |  09:22 ⇒ 09:25 | Autor: sputniknews.com

Kina: Odnosi sa Rusijom izdržaće sve testove – suprotstavićemo se hegemoniji i politici moći

Odnosi Rusije i Kine izdržaće svaki test u današnjoj neizvjesnoj i promijenjivoj međunarodnoj situaciji – njihova priroda ostaje nepromijenjiva, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Јi.
Ruska i kineska zastava (Foto: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Ruska i kineska zastava (Foto: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES)

- Bez obzira na to kako će se promijeniti međunarodna situacija, u rusko-kineskim odnosima se neće promijeniti suština nepridruživanja, nekonfrontacije i neusmjerenosti protiv trećih strana, kao ni osnova međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i međusobno korisne saradnje - navodi se u članku koji je ministar objavio za list "Ženmin žibao“" povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Kine.

Vang Јi je istakao da su Rusija i Kina "predvodnici u sferi suprotstavljanja hegemoniji, unilateralizmu i politici moći". Dijve zemlje će snažno podržavati jedna drugu u pitanjima suvereniteta i bezbjednosti.

Takođe piše da su Peking i Moskva istomišljenici u promovisanju multipolarnog svijeta i demokratizacije međunarodnih odnosa. Oni snažno brane sistem zasnovan na međunarodnom pravu, zajednički stav o pitanjima kao što su suprotstavljanje hegemoniji i politici moći, nezakonitim jednostranim sankcijama i miješanju u unutrašnje stvari suverenih zemalja.

Po mišljenju kineskog ministra, Kina i Rusija aktivno traže mogućnosti za razvoj zemalja Globalnog juga, doprinoseći rastu i uticaju zemalja BRIKS i ŠOS, učestvuju u konstruktivnoj saradnji u okviru G20 i Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Vang Јi je takođe skrenuo pažnju na brz razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje između dvije zemlje koja je uspela da prevaziđe "nepovoljne posledice spoljnog okruženja i preokrene tendenciju u kontekstu teškog oporavka globalne ekonomije".