latinica  ћирилица
03/10/2024 |  09:56 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Urađena prva u svijetu operacija petostrukog bajpasa na kucajućem srcu

U Kliničko-bolničkom centru Srbije urađena je prva u svijetu operacija petosturkog bajpasa minimalno invanzivnim putem na kucajućem srcu kod šezdesetogodišnjeg pacijenta, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.
Operacija petostrukog bajpasa na kucajućem srcu (Foto: Klinički centar Srbije) -
Operacija petostrukog bajpasa na kucajućem srcu (Foto: Klinički centar Srbije)

Zahvat je izveden malim rezom od pet centimetara kroz međurebarni prostor, bez presijecanja koštanih struktura, dok je jedno plućno krilo bolesnika bilo isključeno.

Tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije, predvođen doktorom Dankom Grujićem, obavio je ovu operaciju u ponedjeljak, 30. septembra, koristeći isključivo arterijske graftove.

Operativni tok protekao je u najboljem redu i bolesnik će sutra, četvrtog dana poslije operacije, biti otpušten na dalje kućno liječenje.

Iz ovog bolničkog centra ističu da će pacijent već za dvije nedelje moći da obavlja uobičajene aktivnosti.

Podsjećaju da je u UKC-u Srbije urađeno desetine operacija sa tri ili četiri bajpasa, ali da su ovom bolesniku, koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, napravili takvu operaciju, koju njihove kolege u svijetu do sada nisu publikovale.

- Poslije dvije i po godine iskustva sa ovim načinom liječenja naših najtežih bolesnika, mi smo postigli taj nivo timskog rada da smo ovom bolesniku mogli da uradimo operaciju sa pet bajpaseva - navodi se u saopštenju.