latinica  ћирилица
03/10/2024 |  11:04 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Obilježavanje operacije "Halijard - vazdušni most"; Vijence položio predsjednik Srpske (FOTO/VIDEO)

Istorijski događaj od republičkog značaja - operacija "Halijard - vazdušni most", obilježava se u Boljaniću kod Doboja.
Halijard - Dodik položio vijenac - Foto: RTRS
Halijard - Dodik položio vijenacFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić danas su u Boljaniću kod Doboja položili vijence u znak sjećanja na junaštvo i žrtvu pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini u spasavanju savezničkih pilota u operaciji "Halijard" prije 80 godina.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Vijence su položili i izaslanik predsjednika Srbije Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, zamjenik Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, predstavnici Fondacije "Halijard", Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i grada Doboja.

"Halijard" je bila najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Halijard - obilježavanje (Foto: RTRS)

U ovoj operaciji spaseno je više od 500 savezničkih pilota, najviše američkih, koje su oborile njemačke snage nad bivšom Јugoslavijom.

Halijard - obilježavanje (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Danijel Egić i ministar pravde Miloš Bukejlović.

Prisutni su i narodni poslanik Danijel Јošić, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, zamjenik Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predstavnik Fondacije "Halijard", Ambasade Srbije u BiH, grada Doboj i opštine Petrovo.

Program obilježavanja počeo je intoniranjem himni, a nakon toga biće položeni vijenci te obraćanja prisutnih zvaničnika.