latinica  ћирилица
03/10/2024 |  11:32 ⇒ 11:40 | Autor: TANЈUG

Tajfun Kraton pogodio Tajvan, dvoje mrtvih (FOTO/VIDEO)

Oslabljeni i "čudan" tajfun Kraton pogodio je danas jugozapadni Tajvan, zbog čega su drugi dan zaredom zatvorena finansijskih tržišta, otkazano je na stotine letova, a za sada ima i dvoje mrtvih.
Tajfun Kraton (Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO) -
Tajfun Kraton (Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

Kako je prenijela agencija Rojters, Kraton je kao tajfun prve kategorije pogodio zemlju i glavni grad Kaosiung, obarajući drveće i ulična svjetla.

Јaka kiša i vjetrovi podudarili su se sa dolaskom plime, zbog čega je vlada apelovala na stanovnike da ostanu kod kuće.

- Veoma je moćan. Prošlo je dugo vremena od kada je ovako velika oluja pogodila ovo područje. Na sreću, ovog puta ljudi su bili dobro pripremljeni - rekao je vladin zvaničnik Čou Јi-tang govoreći o udarima tajfuna u okrugu Siaogang, u kome se nalazi i aerodrom Kaosiunga.

On je kazao da tajfuni uobičajeno pogađaju istočnu obalu, prema Pacifiku, zbog čega je Kraton neobičan jer je direktno udario na zapadnu obalu, zbog čega su ga mediji na Tajvanu prozvali "čudna" oluja.

Neposredno nakon svanuća, oko 2.7 miliona žitelja grada počelo je da dobija telefonske poruke sa upozorenjem da potraže sklonište od naleta vjetra jačih od 160 kilometara na sat, dok su luku zahvatili rekordni udari vjetra od 220 kilometara na sat.

Prije udara tajfuna, gradonačelnik Čen Či-mai je pozvao stanovnike da ostanu u kućama.

- Ako nije neophodno, molim vas izbjegavajte da izlazite napolje - kazao je on novinarima.

Više od 100.000 kuća ostalo je bez struje, od kojih je polovina u Kaosiungu, navela je državna komunalna kompanija "Taipauer".

Vatrogasna služba je prijavila dvije smrti od kada je tajfun donio jake kiše koje su dovele do bujica, u planinama u slabo naseljenoj istočnoj obali, od kojih je jedan poginuli potkresivao drvo, dok je drugi bio u vozilu koje je udarila stijena.

Prema prognozi, očekuje se da tajfun postepeno napreduje do sjevernih dijelova Tajvana, i da oslabi do petka.

Svi domaći letovi su otkazani drugi dan za redom, kao i 242 međunarodna.