latinica  ћирилица
03/10/2024 |  13:12 | Autor: SRNA

Vučić: Јačanje saradnje Srbije i MMF-a od velikog značaja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jačanje saradnje između Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda od velikog značaja za ekonomski napredak i stabilnost Srbije.
Sastanak (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Sastanak (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Vučić je na sastanku sa delegacijom MMF-a rekao da Srbija ostaje posvećena otvorenoj i konstruktivnoj razmjeni sa MMF-om, koja je "jedna od najuglednijih globalnih finansijskih institucija".

Predsjednik Srbije i delegacija MMF-a, koju predvodi šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen, razgovarali su o najbitnijim pitanjima saradnje, projekcijama za predstojeći period, analizama rizika i kretanjima na tržištu, kao i o očekivanom prilivu stranih direktnih investicija i fiskalnoj disciplini.

"Sa delegacijom MMF-a razgovarali smo i o ekonomskim reformama, strateškim planovima za dalji razvoj naše zemlje i jačanju saradnje između Srbije i MMF-a", objavio je Vučić na Instagramu.

On je istakao da je Srbija, kroz ozbiljne mjere i dobra predviđanja, zabilježila snažan rast uprkos energetskoj krizi, kao i da nastavlja da ulaže u neophodnu infrastrukturu i druge kapitalne projekte, kako bi dodatno pospješila priliv novih investicija.

Vučić je zahvalio MMF-u za podršku naporima Srbije radi stvaranja dobrog investicionog okruženja, kao i na preporukama za dalje jačanje fiskalne stabilnosti.

On je naveo da su na sastanku razmjenjena mišljenja i o daljim mjerama i koracima za očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede i reformi u domaćem energetskom sektoru.

- Istakao sam da, uzimajući u obzir tekuću dinamiku privredne aktivnosti i očekivanja do kraja godine, ostajemo pri proceni rasta od 3,8 odsto, kao i da planiramo još snažniji rast u narednim godinama - naveo je Vučić.