latinica  ћирилица
03/10/2024 |  13:18 ⇒ 13:22 | Autor: TANЈUG

Plenković pozvao poslanike da ne slijede politiku suprotnu interesima Hrvatske

Predsjednik Vlade Hrvatska Andrej Plenković se na današnjoj sjednici vlade osvrnuo na odbijanje predsjednika Republike Zorana Milanovića oko slanja vojnika u misiju pomoći Ukrajini i pozvao poslanike u parlamentu da ne slijede politiku koja je suprotna hrvatskim interesima.
Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Milanović je stopirao odlazak hrvatskih oficira u tu misiju, a Plenković je na otvorenom dijelu sjednice Vlade optužio predsjednika države da laže i da manipuliše u cilju kampanje uoči predsjedničkih izbora, koji će u Hrvatskoj biti održani u decembru.

Nakon što je Milanović odbio da da saglasnost za slanje hrvatskih vojnika u misiju podrške Ukrajini, odluka ipak može biti donijeta, ukoliko Sabor izglasa vladinu odluku dvotrećinskom većinom.

- Došli smo do teme učešća hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Ukrajini. Tražili smo saglasnost predsjednika za 13 misija, on je dao dozvolu za 12. - rekao je Plenković.

Dodao je da je Milanović učestvovao na samitu NATO i ni na koji način nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv te misije, a sad ne daje saglasnost.

- Nivo obmana i laži koje on (Milanović) širi je nezapamćena - rekao je Plenković i dodao:

Predstavlja narodu neko tobožnje ugrožavanje za hrvatske vojnike. Pozivamo poslanike u Saboru da ne slijede politiku koja je suprotna hrvatskim interesima, da se ponašamo kao da ne vidimo rusku agresiju na Ukrajinu. To nije daleko od Hrvatske i nema razloga da ne pokažemo solidarnost uključujući i vojnu podršku Ukrajini. Ovakva manipulacija koja ima za cilj kampanju je nezapamćena, a loše je da nema podršku u medijskom prostoru.