latinica  ћирилица
03/10/2024 |  13:44 | Autor: RTRS

Kostajnica: Počela obnova gradske Vijećnice

U Kostajnici je počela obnova gradske Vijećnice. Objekat je izgrađen 1885. godine i proglašen je za kulturno-istorijsko dobro. Zgrada Vijećnice je znatnije oštećena u zemljotresu u decembru 2020. godine.
Obnova gradske Vijećnice u Kostajnici - Foto: SRNA
Obnova gradske Vijećnice u KostajniciFoto: SRNA

Zbog velikih oštećenja na zgradi nakon zemljotresa u januaru 2021. iz zgrade je iseljena opštinska uprava. Za rekonstrukciju je izdvojeno 300.000 maraka.

- Nadam se da će Vijećnica dobiti svoju novu namjenu, odnosno da će tu biti prostorije Radija Kostajnica, spomen-soba borcima, nevladine organizacije Kulturno-umjetničko društvo `Potkozarje` i dio republičkih institucija - rekao je načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović.

Predviđeno je da radovi budu završeni do kraja ove godine. U Radio Kostajnici s nestrpljenjem očekuju da konačno dobiju uslove za rad, jer su im prostorije uništene u zemljotresu.

- Da se preselimo u saniranu gradsku Vijećnicu na sprat gdje bismo konačno dobili adekvatne prostorije za emitovanje radijskog programa. U smislu da imamo režiju, redakciju, kancelarijske prostorije, što trenutno nemamo - navela je Marija Adamović direktorka ЈP Radio Kostajnica.

U toku je izrada projekta za rekonstrukciju zgrade "Magistrata" u koju bi trebala biti smještena opštinska uprava u Kostajnici.