latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:01 | Autor: SRNA

Usvojen Prijedlog zakona o saradnji sa BiH i drugim zemljama u oblasti spasavanja u vazduhoplovstvu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Savjeta ministara, kao i vlada Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Slovenije o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu.
Vlada Srbije (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Vlada Srbije (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

Potvrđivanjem Sporazuma Srbija će postupiti u skladu sa standardom koji je predvidjela Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva /ICAO/, saopšteno je iz pres-službe Vlade Srbije.

Iz Vlade ističu da ICAO članicama nalaže da uspostave saradnju i koordinaciju aktivnosti između tijela zaduženih za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu sa akcentom na koordinaciju u slučaju učešća u traganju i spasavanju na teritoriji druge zemlje, kao i u pograničnim oblastima.

- To se posebno odnosi na utvrđivanje procedura ulaska na teritoriju druge države u najkraćem roku i uz što manje formalnosti, ali i principe komunikacije i saradnje u sprovođenju operacija traranja i spasavanja, olakšice u tranzitu preko teritorije država strana ugovornica i druga pitanja - navodi se u saopštenju.

Iz Vlade ukazuju da je na zahtjev Srbije unesena odredba da strana koja pristupa Sporazumu mora biti član ICAO, a samim tim i UN.