latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:10 | Autor: SRNA

Amidžić: Politička uslovljavanja koče projekte u Srpskoj i FBiH

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da na narednoj sjednici, ako bude prisutan, neće predložiti nijednu tačku dnevnog reda zbog onih koji uslovljavaju, a time i koče realizaciju projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

- Moguće je da čak neću ni prisustvovati sjednici Savjeta ministara zbog političkih uslovljavanja kojima se koče značajni projekti - rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je pojasnio da ovo ministarstvo, kao i svako drugo za Savjet ministara priprema materijale kada se za to steknu zakonski preduslovi.

- Šest kreditnih zaduženja ili grantova je na pretprošloj sjednici Savjeta ministara steklo zakonske preduslove da se nađe na sjednici i da dobije potvrdu - naveo je Amidžić.

Amidžić je napomenuo da su se od tih šest projekata četiri odnosila na FBiH, a dva na Republiku Srpsku - naučnotehnološki park u Banjaluci i izgradnja ili proširenje studentskog doma u Foči i dodao da ova dva projekta finansira jedan fond iz Saudijske Arabije.

- Na kolegijumu je rečeno da četiri projekta mogu biti potvrđena na bazi njihove političke odluke, a ova dva ne mogu jer čekaju neki deseti projekat vezan za Sarajevo koji će se pojaviti za šest mjeseci - objasnio je Amidžić.

Amidžić je naglasio da je na sjednici povukao sve tačke i da nisu prošla ni pomenuta četiri projekta za FBiH, jer su na kolegijumu skinuta dva projekta vezana za Srpsku.

- Ili ćemo raditi kako je definisano poslovnikom i zakonima ili ovako dalje neće moći. Sazvana je sjednica Savjeta ministara na čijem dnevnom redu su opet bila samo pomenuta četiri projekta za FBiH, na koju, naravno, nisam otišao - rekao je Amidžić.