latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:35 ⇒ 17:00 | Autor: TANЈUG

Vučić stigao u Suboticu vozom za testiranje brze pruge, obilazi završne radove na stanici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Suboticu vozom za testiranje brze pruge i obilazi završne radove na staničnoj zgradi Željezničke stanice.
Željeznička stanica (Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Željeznička stanica (Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Vučić je, zajedno sa suprugom Tamarom, došao iz Novog Sada vozom za testiranje Njemačkih željeznica, koji je na novoizgrađenoj dionici brze pruge išao 200 kilometara na sat.

Željeznička stanica Subotica nalazi se u samom centru grada i podijeljena je na dva dijela: putnički i teretni, a ujedno predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske.

Radovi na rekonstrukciji stanice počeli su u avgustu prošle godine, a odvijali su se u dvije faze.

Prva faza obuhvatala je rekonstrukciju teretnih i putničkih terminala, kao i radove na zamjeni kolosijeka šest sporednih kolosijeka.

Rekonstruisano je ukupno 23 km kolosijeka i 113 skretnica, sa dužinom staničnih kolosijeka od 16 km i dužinom sporednih kolosijeka od sedam kilometara, uključujući i šest objekata, tri koja su bila predviđena za rušenje i rekonstrukciju kao i tri novoizgrađena.

Projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta predstavlja kapitalni projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a ujedno je i prvi projekat povezivanja kineske željezničke tehnologije i opreme sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti željeznica Evropske unije.

Ukupna dužina pruge Beograd - Budimpešta je blizu 341,7 kilometara, povezuje Beograd i glavni grad Mađarske Budimpeštu, a 183,1 kilometar se nalazi na teritoriji Srbije.