latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:41 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Potpisan protokol o korištenju usluga u Institutu "Zotović"

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas u Banjaluci protokol kojim se omogućava rehabilitacija i liječenje povratnika u Livanjskom i Unsko–sanskom kantonu u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović".
Potpisivanje sporazuma - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisivanje sporazumaFoto: Ustupljena fotografija

Šeranić je, nakon potpisivanja, izjavio da će ovaj protokol omogućiti pacijentima povratnicima tretman bilo da je riječ o konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti ili stacionarnom banjskom liječenju u Institutu "Dr Miroslav Zotović".

- Stanovnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Drvar i Grahovo biće omogućene te usluge. U okviru protokola predviđen je i slijed koraka u smislu obaveza koje imaju opštine koje su potpisale protokol - naveo je Šeranić.

Šeranić je precizirao da će do početka naredne godine Institut snositi troškove pružanja zdravstvenih usluga, a da će od 1. januara naredne godine te troškove preuzeti republički budžet.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Јedan od potpisnika ovog protokola direktor Instituta "Dr Miroslav Zotović" iz Slatine Goran Talić rekao je da je ova ustanova i do sada liječila Srbe iz Federacije BiH bez ikakvog uslovljavanja.

Dušica Runić, načelnik opštine Drvar, jedne od lokalnih zajednica potpisnica današnjeg protokola, naglasila je da je ovo treći protokol koje opštine iz tih kantona imaju potpisane sa zdravstvenim ustanovama iz Republike Srpske.

- Prema prvom sporazumu, nekad smo mogli dobiti saglasnost od nadležnog kantonalnog fonda za zdravstveno osiguranje za snošenje troškova liječenja. Iz nepoznatih razloga u protekle tri godine nijedan naš pacijent nije mogao da dobije tu saglasnost. Ovim protokolom sistemski rješavamo problem liječenja naših građana - navela je Runićeva.

Јedan od potpisnika Protokola Nemanja Davidović iz Centra za podršku povratnicima, nadležnog ѕa njegovo sprovođenje u opštinama Bosanska Krupa, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Bihać, rekao je da ovo šalje poruku svima da Republika Srpska nije i neće zaboraviti povratnike u FBiH.