latinica  ћирилица
03/10/2024 |  15:41 | Autor: SRNA

Kojić: Političari iz FBiH neće slomiti Srbe

Predsjednik srebreničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić poručio je da političari iz Federacije BiH neće slomiti Srbe koji će i dalje govoriti o srpskom stradanju i vjerovati svjetski poznatim stručnjacima koji su na naučnoj bazi dokazali da nije bilo genocida u Srebrenici.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da političari iz FBiH ne prestaju sa napadima na Republiku Srpsku sa namjerom da je ukinu i da zabrane Srbima da pričaju o stradanjima srpskog naroda.

On je, povodom usvajanja rezolucije o BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kojom se ovo tijelo pridružuje antisrpskoj rezoluciji Generalne skupštine UN, rekao da su političari iz FBiH očigledno krišom radili na njenom tekstu.

Kojić je rekao da je se to može naslutiti i iz izjava predsjedavajućeg delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Saše Magazinovića i član delegacije Sabine Ćudić koji su usvajanje rezolucije danima najavljivali.

- Istina je da političari iz FBiH sve rade krišom i tajno, a to prestavljaju kao tišinu i ja ih pitam - što rade krišom? Zato što znaju da priča o genocidu i rezolucija u UN nije prošla onako kako su se Zlatko Lagumdžija i ekipa nadali, pa sada Magazinović pokušava da izigrava nekakvog pametnjakovića koji će biti sposobniji od političkog mu babe - istakao je Kojić.

On je naveo da opet kreće udar na rukovodstvo Republike Srpske i Srbe u cjelini samo kroz drugi oblik i priču o poštovanju ustavnog i pravnog poretka.

- Јavno pitam Magazinovića - da li je obavijestio u tajnosti i o tome da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poštovao Ustav Republike Srpske i potpisao ono što je Narodna skupština izglasala i zbog toga mu se danas sudi, da li je u tajnosti to rekao evropskim partnerima ili ih je slagao i rekao kako Dodik i Srbi krše Ustav? - naveo je Kojić.

On upitao da li je Magazinović u tajnosti pričao svojim evropskim partnerima o 3.267 ubijenih Srba u regiji Srebrenice ili je samo pričao o lažnom genocidu koji nije priznala većina članica UN.

Kojić je ocijenio da je priča o tome da se genocid ne može pripisati etničkoj ili vjerskoj grupi nego samo pojedincima podvala preko koje se pokušavaju omekšati stavovi zemalja koje nisu glasale na sjednici Generalne skupštine UN, pokušavajući onda na taj način pridobiti još neki glas.

- Ovo je još jedan dokaz da se Federacija i njeni političari nikada neće smiriti dok Republiku Srpsku potpuno ne precrtaju sa svjetske mape, dok svakom slobodnom čovjeku na planeti ne zabrane da govori o stradanju Srba i dok svakog slobodnog čovjeka ne natjeraju da kaže da se u Srebrenci desio genocid - istakao je Kojić.

Kojić je poručio da oni neće slomiti Srbe, da će i dalje govoriti o stradanju Srba i da će i dalje vjerovati struci i ljudima koji su na naučnoj bazi dokazali da genocida nije bilo.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pridružila se rezoluciji o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN.