latinica  ћирилица
03/10/2024 |  15:59 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Vučić: Nećemo ratovati, čuvaćemo srpsku državu i srpski narod na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne predviđa Srbiji ratove i poručio da je vrijeme da Srbija živi u miru, kao i da je rat posljednja stvar koja bi trebala da joj se dogodi.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

Reagujući na izjavu ministra odbrane Italije Gvida Krozeta da je Kosovo i Metohija, osim Bliskog istoka, potencijalno eksplozivan front, Vučić je rekao da ne vidi nikakve sukobe na Kosmetu iako ih Aljbin Kurti provocira svakog dana.

- Mi moramo da snažimo, da guramo stvari napred, da čuvamo svoj narod, da se borimo za njegove interese, za našu državu na Kosovu i Metohiji, za naš narod na svakom mjestu. Svako ima pravo da misli šta želi - rekao je Vučić novinarima u Subotici i dodao da Srbija sa Italijom gradi sve snažnije partnerske odnose.

U osvrtu na izjavu evroposlanika Hrvatske Gordana Bosanca da "EU ne smije da ćuti o Vučićevoj represiji prema protivnicima iskopavanja litijuma", predsjednik Srbije je naglasio da nikakve represije, osim što ih je gledao, nad njima nije činio.

- Mi ih ni pipnuli nismo. Zauzimaju nam pruge, a mi ih ni pipnuli nismo. Kod njih u EU, kada neko i pogleda na prugu oni ga prebiju četiri puta, uhapse tri puta. Onu Gretu Tunberg bacaju kao džak na svakom mestu gde se pojavi! Pa dobro, to je valjda postalo uobičajeno, zabrinuo sam bi se da nas je pohvalio - rekao je Vučić.

On je naglasio da razumije one koji ovako govore jer vide da Srbija više nije jadna, mala i zemlja koja će da kleči, već naprotiv da njen uspjeh niko ne može da zaustavi.

- A mi da se sukobljavamo sa bilo kim, nećemo - zaključio je Vučić.