latinica  ћирилица
03/10/2024 |  17:03 | Autor: SRNA

Otvaranje brze pruge Novi Sad - Subotica 24. novembra

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će novoizgrađena dionica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra, te da očekuje da će završetak velikog projekta proslaviti zajedno sa velikim prijateljem Srbije, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i kineskim prijateljima koji su ga realizovali.
Željeznička stanica Novi Sad (foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Željeznička stanica Novi Sad (foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Vučić je tokom testiranja pruge specijalnim vozom Njemačkih željeznica rekao da će se, kada pruga bude otvorena, od Beograda do Subotice stizati za samo jedan čas i 10 minuta.

U osvrtu na razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, Vučić je istakao da su prvi u nizu sastanaka koji slijede bili teški, ali da je Srbija na dobrom putu.

- Nadam se izvanrednim vestima, to će biti krešendo našeg finansijskog uspjeha, saznaćemo najkasnije u subotu ujutro - rekao je Vučić u Subotici.

Reagujući na izjavu predsjednika Saveza Vojvođanskih Mađara Balinta Pastora, koji se usprotivio uvođenju redovnog vojnog roka u Srbiji, uz konstataciju da će to dovesti do "ponovnog iseljavanja Mađara", Vučić je rekao da je njegovo prijateljstvo sa Balintovim ocem Ištvanom gradilo zemlju u proteklih 12 godina, kao i odnose i mostove sa Mađarskom i da će čim završi niz važnih posjeta da razgovara sa njim o ovoj temi.

- Naš je cilj da Mađari ostanu da žive ovdje, a da se rukovodimo bazičnim principima odbrane zemlje - rekao je Vučić.