latinica  ћирилица
03/10/2024 |  18:40 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Nikad jače i konkretnije veze Srbije i Srpske (VIDEO)

Koliko Srbija cijeni i uvažava politiku koju vodi rukovodstvo Republike Srpske predvođeno predsjednikom Miloradom Dodikom i razumije pritiske kroz koje prolazi, najbolje potvrđuje diplomatska aktivnost srpskih ministara i predstavnika srpske Vlade na ovim prostorima samo u posljednjih nekoliko dana.
Republika Srpska i Srbija - Foto: RTRS
Republika Srpska i SrbijaFoto: RTRS

Nikad jače i nikad konkretnije veze zvaničnog Beograda i Banjaluke ne iskazuju se samo riječima, već i zajedničkim projektima. Ne izostaje politička, ali ni ekonomska podrška kao priznanje trajno zacrtanog političkog kursa odbrane nacionalnih interesa sa obje strane Drine.

Političkih i ekonomskih izazova nikad više, ali ni nikad jače veze Srpske i Srbije. Nema dileme da zvanični Beograd podržava politiku odbrane nacionalnih interesa koju vode zvaničnici Srpske i da im daje podršku u prevazilaženju pritisaka. Nedavna posjeta srpskog premijera Miloša Vučevića dokazuje koliko Srbija bez zadrške cijeni borbu Srpske za očuvanje zajedničkih vrijednosti - jezika kulture i tradicije. Zato i odlikovanje , koje je Vučeviću uručio predsjednik Srpske simbol je razvijanja i učvršćivanja saradnje.

- Ovo nije priznanje samo za ono što smo radili, već obaveza da radimo zajedno u svemu što nam predstoji. Vjerujem, uz sve izazove koje imamo pred nama, da ćemo biti odgovorni, mudri, racionalni i strpljivi, da ćemo čuvati Srbiju i Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je tad Vučević.

U skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali možda za srpski narod još značajnijim dokumentom - Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru. Osim političke u njoj je navedena i ekonomska i društvena saradnja. Da to nisu samo prazne riječi, potvrđuje, između ostalog, i jedan od brojnih zajedničkih projekata, finansiran iz budžeta Srbije i Srpske - vrtić u Srpcu.

- Za nas ispred Vlade Srbije, predsjednika Srbije, naroda u matici, nema velikih i malih projekata, nema malih i velikih opština. Sve opštine u Rpublici Srpskoj, bez obzira da li je to Posavlje, da li je to Krajina, da li je to Istočna Hercegovina, Romanija, Semberija, svi krajevi Republike Srpske će imati podršku svoje matice, Republike Srbije, u skladu sa dogovorom sa rukovodstvom Republike Srpske - poručio je Vučević.

Veze Republike Srpske i Srbije unapređene su i u zdravstvu. Primjer su UKC-a Srpske u Banjaluci, ali i bijeljinska bolnica. Entuzijazam direktora ove zdravstvene ustanove Mikajla Lazića da bude proširen kapacitet bolnice i usavrši medicinski kadar, podržće i Srbija.

- Osim toga što je čitav život posvetio da pomogne pacijentima, posebno najmlađim, ja sam u direktoru bijeljinske bolnice vidio čovjeka koji ima želju da pomogne još više i onda mi je mnogo lakše da predsjedniku Vučiću i u Vladi Srbije kažem da tu treba pomagati i ulagati. Molim građane - iskoristite ovu priliku. Na mnogo sam mjesta bio i rijetko se gdje nalazi tolika energija i rijetko se gdje nalazi da neko ima viziju da to uradi, ako ne iskoristite, nemojte se sutra kajati, da vam neko nije rekao - rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lomčar prilikom posjete bijeljinskoj bolnici.

Lazić je istakao da su se ljekari bijeljinske bolnice školovali u Beogradu i da duguju zahvalnost beogradskom i novosadskom univerzitetu na koje su oslonjeni.

Da doktor Lazić u svom radu slijedi politiku koju vodi Srpska, a podržava Srbija potvrdila je u Bijeljini i državna sekretarka srpskog Ministarstva poljoprivrede Lidija Pavičević. Naglasila je da u vremenima punih izazova kada se predsjednici Dodik i Vučić bore za očuvanje nacionalnih interesa, treba biti vjetar u leđa svakom onom ko je dio tog tima.

- Srbija nije stala, Republika Srspka takođe neće stati. Nek se ne naljuti gradonačelnik na mene, ali ja bih voljela da me sljedeći put doktor Lazić sačeka ovdje kao gradonačelnik. Možda nije politički bogougodno, ali nemojte da se ljutite - rekla je Pavičevićeva prilikom posjete Bijeljini.

Unapređuje se i kulturna saradnja. Ministar Nikola Selaković u Ugljeviku je razgovarao sa direktorom jednog od preduzeća Draganom Gajićem o podršci izgradnji novog muzejskog kompleksa rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi. Rekao je da će to biti poklon Srbije Majevičkom kraju i rodnom zavičaju Filipa Višnjića koji je guslama i pjesmom proslavio ovaj kraj.

Diplomatskoj aktivnosti Srbije u Srpskoj prošlog i ovog mjeseca pridružila se i ministarka za porodicu i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski. Posjetom istočnom dijelu Republike dala je svoj doprinos očuvanju dobrih veza srpskog naroda. Pržena je puna podrška da Višegrad bude domaćin manifestacije Dani porodice Srpske i Srbije.

- Na moje veliko zadovostvo ideja je prihvaćena i započećemo sve neophodne organizacione i logističke pripreme kako bi ova manifestacija bila dostojna teme kojom se bavi. Bože zdravlja, 2025. godine Višegrad će biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Promocija dobre saradnje i odnosa Republike Srpske i Srbije ovih dana i u Hercegovini. U Gacku je boravila srpska ministarka za lokalnu samoupravu Јelena Žarić Kovačević.

- Vjerujem da su ljudi koji su u Gacku stali iza lika i djela Milorada Doika su vrijedni i časni ljudi, oni treba da prate onu politiku koju kreira Dodik - poručila je ona.

Politika odbrane nacionalih interesa, ali i političke i ekonomske stabilnosti kao i stabilnosti cijelog regiona, uvijek će imati čvrstu poršku zvaničnog Beograda, poručuje rukovodstvo Srbije. Kažu, politički i privredno jaka Srbija jest jednako jaka Republika Srpska.